За четвърти път българи празнуват 3 март в теснолинейката Септември – Добринище.

Събитието по повод националния празник се организира от Гражданско сдружение „За теснолинейката“

Десетки българи се качиха в нея и разлюляха Родопите

За четвърти път българи празнуват 3 март в теснолинейката Септември – Добринище. За празничната композиция на влакчето „Родопи“ БДЖ осигури допълнително шест вагона. По обяд теснолинейката ще пристигне в Якоруда, където пътниците от влака ще се включат във вече традиционното шествие и празничната програма за 3 март.

Събитието по повод националния празник се организира от Гражданско сдружение „За теснолинейката“. В интервю за Дарик Кристиан Ваклинов, който е основател на сдружението, разказа за предстоящото пътуване и за съдбата на теснолинейката.

През 2013 г. тогава студент – Кристиан написа писмо до премиера Пламен Орешарски и успя да запази застрашената от замиране теснолинейка. Тя не само че оцеля, но събира все повече съмишленици около тесните си иначе релси. 3 март е само един от празниците, на които се организират специални пътувания на единствената теснолинейка, която свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин.

„Ако в началото беше едно пътуване на шега, на майтап за 3 март, да видим какво ще излезе от него, то тази година вече четвъртото поредно пътуване е дългоочаквано от местната общественост в Якоруда, където се оказа, че има солидна група от много будни хора, които с нетърпение очакват мероприятието. Първата година се напълниха осемте вагончета точно по места. На следващата – 2017 г., интересът беше огромен и при осигурени триста места (10 вагона с по 30 места), имаше още около 30 правостоящи. Оттогава насетне миналата и тази година вече БДЖ направи организация за продажба на запазени места за този ден. Осигурени са 10 вагона, при редовно пътуващи четири, бюфет вагончето също ще пътува на 3 март“, разказа Ваклинов.

trafficnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене