„За последен път в историята на БСП има такъв интерес към нея“

социологът Живко Георгиев

С бързи избори Станишев се опитва да спаси само себе си, заяви социологът Живко Георгиев

БСП е в много тежко състояние, в безнадеждна ситуация с това ръководство. Такъв интерес към нея ще има за последен път в нейната история.

Това заяви социологът Живко Георгиев в интервю за БНТ тази сутрин. Той коментира вчерашното изявление на лидера на социалистите Сергей Станишев, който поиска предсрочни парламентарни избори до края на юли.

„Това е решение, което само може да минимализира рисковете и загубите за БСП, но мисля, че няма да се случи това, което те искат. Не е в реда на нещата БСП да задава дневния ред на обществото. Подозирам, че други ще решат кога да са изборите. Те няма да станат когато БСП иска“, коментира Георгиев.

Според социолога изборите трябва да са през септември или октомври и да се проведат заедно с референдум за изборна реформа.

Георгиев заяви още, че желанието на Станишев за избори възможно най-скоро цели единствено личното му оцеляване като лидер на партията.

„БСП е в много тежко състояние. Такъв интерес към БСП ще има за последен път в нейната история“, каза той. Според него действията на Станишев са плод на „стратегия за лично оцеляване“.

„Много бързите избори са елемент от реализацията на тази стратегия. Те не се интересуват от нищо друго, освен да спасят дребния си ръководен статус на партията. Те голямата битка са я загубили. В близките десетилетия няма да са в такава благоприятна ситуация, в каквато бяха досега“, каза Георгиев.

Той е категоричен, че „с това ръководство и този лидер БСП е обречена на маргинализация“, че властта на БСП в съчетание с безпомощността на ръководството й е го е превърнала в „сериен убиец“.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене