Проектът „Войната СТОМАХ – МОЗЪК“

Проектът с провокативното наименование „Войната СТОМАХ – МОЗЪК“ на учениците от 12e от ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ успешно си заслужи пълно финансиране в общинския конкурс „Живей здравословно“. С предоставените им от общината средства младежите ще се опитат да решат един актуален обществен проблем – масовото нездравословно хранене. Те се надяват тяхната кампания в община Благоевград да даде тласък на подобни инициативи в цялата страна. Учениците имат какво да кажат и заслужават да бъдат чути. Призивът си за промяна ще отправят по нестандартен начин на 07.03.2019 г. в Largos View.

 Какво се крие зад проекта „Войната СТОМАХ – МОЗЪК“?

– Идеята на проекта е да представи истините за храните и техния прием, скрити зад митовете, които някои диети се опитват да наложат. Наясно сме, че даването на съвети някои хора приемат за „поучаване“. Ето защо се опитваме да предоставим на възможно по-широка аудитория от община Благоевград информация за здравословното хранене, използвайки предимствата на забавлението.

Как се зароди идеята ви?

– Липсата на време или желание често кара хората да прибягват до бързо приготвена, но твърде нездравословна храна. Ние, като ученици в паралелка с профилиращи предмети биология и химия, знаем, че добрите вкусови качества на повечето от предлаганите т.нар. „боклуци“ се дължат на много голям брой овкусители, подобрители и консерванти, познати като Е-та. Макар безобидно на първо време, натрупването на все повече вредни вещества в организма може да доведе до трайни увреждания на редица важни органи.  От дълго време искаме да запознаем хората със сериозността на проблема. Конкурсът, организиран от РЗИ и РУО Благоевград, на тема „Живей здравословно“ се превърна в повод за реализиране на нашата мечта.

  Коя е целевата ви група и защо?

– Кампанията ни е насочена главно към младото поколение. Целта е да запалим интереса на подрастващите към здравословното хранене и да ги окуражим да предприемат първите стъпки сами! На тяхната възраст започва процесът на изграждане на отношение към храната…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене