Представиха книга за Гоце Делчев в София

Столичната библиотека по инициатива на община Гоце Делчев, представи книгата „Гоце Делчев през погледа на Пейо Яворов, Димо Хаджидимов, Михаил Чаков, Любомир Левчев, Мерсия Макдермот, Eфрем Каранфилов, Тончо Жечев“, все изтъкнати публицисти и литератори.

Събитието се проведе в Мраморното фоайе, на първия етаж на Столична библиотека, което се оказа тясно да побере всички, които искаха да чуят повече за книгата.

На представянето присъстваха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, заместник – кметът Валери Сарандев, народните представители Богдан Боцев и проф. Георги Михайлов, изтъкнати лекари, учени, представители на бизнеса, студенти и родолюбци, които са родом от Гоце Делчев. Сред присъстващите бяха и ученици от училище „Гоце Делчев“ в София.

Кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов приветства всички присъстващи и сподели, че идеята за тази книга е от много години. „Щастлив съм, че успяхме да я осъществим защото Гоце Делчев е една изключителна личност, която заслужава много повече да се знае и говори за нея“, сподели пред голямата и авторитетна аудитория кметът Владимир Москов.

Сборникът е издаден по инициатива и със съдействието на община Гоце Делчев и бе представен от съставителите: Любен Генов – дългогодишен журналист и главен редактор на „Поглед“, „Труд“ и „Отечествен фронт“ и Владислав Симеонов – журналист и издател.

Изданието отразява гледните точки на няколко поколения наши сънародници за бележития български революционер. Книгата съдържа интересни факти за дълбоката връзка на Гоце Делчев и неговия близък приятел и пръв следосвобожденски кмет на Неврокоп Пейо Яворов, както и любовта им към поробената част от България и приноса им за нейното освобождение. В нея любознателният читател ще намери и много автентични снимки.

В сборника от изследвания за живота и делото на Гоце Делчев и биографични факти за него, писани през миналия век, изследователите и авторите на материалите – авторитети от различни поколения – представят личността на войводата, като приносният момент на книгата е събирането на едно място на техните позиции и убеждения.

На 4 февруари се навършиха 147 години от рождението на българския национален герой Гоце Делчев – един от най-значимите ни революционери, дали живота си за освобождението на Македония и Одринска Тракия, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене