Александър Кокарешков – легенда в музиката и песните

Големият фолклорист, музикант и диригент на ДАНПТ „Пирин“ – Благоевград Александър Кокарешков е роден  преди 91 години в гр. Белица. Възпитаник е на Теоретическия факултет на Българската държавна консерватория. После намира реализация в Института по музикознание при БАН и като учител по музика и художествен ръководител на ансамбъл за народни песни и танци „Яне Сандански“ в гр. Гоце Делчев.

Откриват му се нови възможности да разшири още повече творческите си дарби след 1954 г. Тогава става основател и диригент на ДАНПТ „Пирин“ – Благоевград, – тази нестихваща и сега стихия, обшарила не само страната и Европа, но и още десетки държави из петте континента. С творчески заряд и много музика изпълва и Музикалната редакция на Радио Благоевград, на която също е основоположник и я ръководи до смъртта си на 4 септември 1985 г. Малко преди да напусне белия свят е удостоен със званието „Народен деятел на културата“. С негово сътрудничество в голямото песенно-инструментално съзвездие на България се появяват съборите-надпявания „Пирин пее“.

Творчеството на Александър Кокарешков е огромно и става фундаментално за развитието на народната музика в Пиринския край. Тази фолклорна съкровищница се превръща за него в неизчерпаем извор. Той записва над 2000 народни песни и инструментални мелодии. И още по-знаменателно е, че успява да обработи, обогати и да сътвори изцяло над 70 песни за народен хор, над 300 народни песни за солисти, дует и вокално-камерни формации с оркестър. Създал е повече от 40 музикално-танцови постановки, автор е на много песни на фолклорна основа, както и на пиеси за народен оркестър. И сега негови шедьоври, свързани с борбите за освобождение, не слизат от репертоарите на много изпълнители и състави. Трудно е да бъдат изредени всички, но пиринската песенна съкровищница ще е много по-бедна, ако ги няма неговите „Болен ми лежи Миле Попйорданов“, „Ми товарил калеш Дончо“, „Ой, провикнал се Сандански“, „Писмо си Яне получи“, „Тодор капитан“, „Сине мой“ и др.

„Чуй каква песен. Песен като топла – до върха и нагоре… Чуй само… Жена пее. Чуй само как пее…“, така изразява Александър Кокарешков отношението си към изворното народно творчество. Народните песни и инструментални мелодии за него се вишат като топола и отиват оттам нагоре в небесните висини. С такъв дух и разбиране в сърце и душа той чрез ДАНПТ „Пирин“ разнася пиринското народно творчество из Близкия и Далечния Изток, из САЩ, Чили, не го спират граници до Сибир из Русия, прието е из Африка, като най-много са сцените из Европа.

Признателната общественост в Пиринско, макар и малко късно, успя да се отблагодари на знаменития певец, като представи жизнения му път и творческо дело в специално книжовно издание със заглавието „Вечност от мигове“. В него са споделили свои думи за именития творец проф. Николай Кауфман, проф. Илия Манолов, поетите и писателите Борислав Владиков, Валери Копралев, Иван Марин, Костадин Златков, Бойка Асиова и др.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене