Пленумът на БСП решава днес

Сергей Станишев

Националният съвет на БСП се събира днес за първи път след тежката загуба на евровота на 25 май, пише dnevnik.bg. Пленумът трябва да направи анализ на изборните резултати и да даде оценка за едногодишното управление на кабинета „Орешарски“. Не се очакват нито оставка на лидера на БСП Сергей Станишев, нито смени в тясното партийно ръководство.

Очаква се обаче да се дискутира дата за предсрочни парламентарни избори, след като за повечето социалисти краят на кабинета „Орешарски“ е поставен с изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан миналия четвъртък. „Преобладаващото мнение, бих казала мнозинството от колегите ми и аз смятаме, че трябва да има избори възможно най-бързо“, коментира евродепутатът Илияна Йотова в понеделник вечерта след заседание на Изпълнителното бюро на БСП. „Искаме на заседанието на Националния съвет на БСП да чуем всички мнения, които са меродавни, от които много зависи. Защото това ще са хората, които ще правят изборите“, добави тя.

Социалисти коментират като вариант разпускане на Народното събрание в края на юли с края на лятната сесия и избори през септември-октомври.

Вътрешната опозиция на Станишев вероятно ще повдигне темата за заседание на конгреса на БСП, в чийто правомощия е смяната на председателя. Депутатът Страхил Ангелов вече обяви, че пред БСП предстои извънредно заседание на конгреса, защото идват избори, а това е органът, който приема програмните документи. Според него всички други варианти за разрешаване на проблемите на БСП са „нерационални и неработещи“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене