Без категория

ВИДЕО: Проведоха културен фестивал „Неврокопски панаир 2014“ в Гоце Делчев

културна мозайка

С пищно шествие по главната улица на мажоретни състави, откриха в петък в Гоце Делчев третото издание на фестивала „Културна мозайка „Неврокопски панаир 2014“.
Фестивалът „Културна мозайка „Неврокопски панаир“ е спечелен проект на община Гоце Делчев, първите две издания на който бяха финансирани по Оперативна програма за регионално развитие. „От тази година финансирането на фестивала се поема изцяло от общината и се надяваме, че този фестивал ще стане традиция в културния живот на нашия град“, каза при официалното откриване на фестивала кметът Владимир Москов.
Фестивалът се провежда в реновирания парк на града. Тук са разположени няколко ателиета по различни изкуства – грънчарство, дърворезба, изобразително изкуство и други. Тук всеки гражданин, под ръководството на опитен майстор, може да се пробва в съответните занаяти.
Целта е да се предизвика интерес към позабравените традиции на неврокопския край, към които младите неврокопчани проявиха неочакван интерес.
В рамките на фестивала, 6 – 8 юни, паркът бе сцена за изява на различни музикално-танцови състави, като всяка вечер, изявени местни и гостуващи групи и изпълнители изнасят музикални спектакли. Високо вдигнаха нивото на фестивала още първата вечер гостуващите участници от Турция. Младежки танцов състав от община Мюлифер, съставна част от общините на град Бурса, пресъздадоха традиционни танци от родния им край.
Изненадата за неврокопчани бе специално подготвеният танц по турска сватбена песен, част от която гостите пяха на български, заедно с младежката група на Неврокопския ансамбъл.
До края на фестивала неврокопчани имат възможност да се насладят на изявите на български фолклорни изпълнители и фолклорни състави от Италия, Англия, Финландия и Холандия – на главната сцена на в градския парк.

Георги Делиилиев – Гофи

Видеото можете да видите тук:

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене