Човекът-котка от Банско спаси котето Том

Катерачът Костадин провисна на 15 м с животното

Професионалният катерач Костадин Димитров-Коцето рискува живота си и спаси за по-малко от час бедстващото коте Том, което четири дни живя на върха на 15-метрова липа на гарата в град Своге.

„Сутринта докато си пиех кафето, видях случайно в интернет, че животинчето от дни стои на дървото и не могат да го свалят. Сложих екипировката в сака и дойдох да се пробвам да го спася. Глупаво е да казват, че не може да се стори нещо, преди човек да опита“, казва Коцето. Родом от Банско, той от малък е по канарите, като сега живее в Лакатник.

Минути след като катерачът се окичва с карабинери, слага котките и премята въжето около липата, под огромното дърво се събират десетки съпричастни жители на Своге. От понеделник те минават покрай Том, който не спира жално да мяучи, и не знаят как да му помогнат. Докато Коцето се катери нагоре към уплашеното животно, жена от блокчето до жп релсите вади чаршаф.
Двама мъже опъват импровизирания батут, извърнали глава нагоре към подскачащият от клон на клон Том. Д-р Иво Ташунков от ветеринарницата, откъдето преди дни котаракът избягва и се покачва на липата, дава храна и кепче. Коцето бавно се катери нагоре, докато накрая достига върха на дървото. Том няма повече накъде да бяга и провисва само на ноктите си от уплах. Мъжете отдолу изпъват чаршафа и чакат със затаен дъх.

Инстинктът за самосъхранение обаче връща Том на едни по-дебел клон. Коцето се протяга, усуква тяло като котка и с върха на пръстите си хваща животинката. Коцето и Том увисват във въздуха. В следващия момент катерачът дръпва котарака. Подплашен, той започва да се отбранява и издира ръцете и бедрата на висящият на 15 метра спасител. Отдолу хората се провикват да отвори раницата и да пусне Том вътре. Коцето успява след кратка битка върху сухия клон и вкарва котарака в торбата. Деца и възрастни викат „Браво! Герой!“ и ръкопляскат. Десет минути по-късно Том е в ръцете на стопанката си Моника, която благодари сърдечно на спасителя.

ПРЕДИСТОРИЯТА:Том е заведен в лечебницата с прострелна рана от въздушна пушка в крачето. При една от манипулациите успява да изскочи изпод ръцете на ветеринаря и се стрелва към огромната липа. Качва се на върха и не може да слезе. На втория ден от общината опитват да свалят котенцето с вишка, но като вижда клетката, Том се покатерва до върха, до който не може да се стигне. До пристигането на Коцето.

Силвия Стоянова

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене