След мелето на магистрала Струма: Възрастен мъж е с опасност за живота, прокуратурата с 2 дела

След тежката верижна катастрофа станала на магистрала Струма край санданското село Дамяница, 10 от общо 16 ранени остават в болниците в град Сандански и Петрич.

Двама от тях продължават да бъдат в много тежко състояние. Възрастен мъж е с политравми и опасност за живота.

Междувременно пътя бе разчистен и в полунощ движението бе възстановено.

Във вторник сутринта над 25 автомобила  се удариха. Един мъж загина – блъснал го тежкотоварен автомобил, докато опитвал да помогне на идващите коли да спрат.

За изясняване на причините довели до инцидента пристигнаха експерти и екипи от Националната следствена служба.  Те работиха до късно вечерта на пътя, а други провеждаха разпити на свидетели.  Прокуратурата е образувала две дела – едното за смъртта на мъжа, а второто – за причиняване на множество травми по непредпазливост.

От разпитите на свидетели е станало ясно, че два тира рязко са намалили скоростта заради мъглата и именно в тях били първите удари  на идващите отзад автомобили.

В района е имало мъгла и видимостта е била под  4 метра. Трагедията се случи на новооткрития участък на магистрала Струма само преди месец и половина.

Той бе презентиран като най-модерния, оборудван с интелигентни системи, светлинни табла. Шофьорите обаче казват,че те не са работели, а и първото табло се намира на километър след мястото на катастрофата.

Международните водачи казват,че би трябвало да се поставят в този район датчици за мъгли и светлинни знаци за скоростта, за да предупреждават водачите за опасности.

Според тях нашите пътища са добри, но не са безопасни поради липса на добра съпътстваща инфраструктура-светлини, знаци,табели,табла.

„Не може само шофьорите да бъдат винени за подобни катастрофи и цялата вина да се стоварва върху тях, коментираха част от разпитаните свидетели на инцидента./pirinsko.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене