Каракачанов: Разработвам план преболедувалите COVID-19 военни да даряват плазма

Плазма да бъде дарена от хората в армията, които са преболедували коронавируса. Този план разработвам.

Организира се една кампания, за да може да подпомагаме хората в нужда чрез даряване на плазма.

Това обяви вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов след церемонията по отдаването на почит на българските воини. Армията участва в справянето с пандемията чрез ВМА. А от понеделник Каракачанов като министър на отбраната издава заповед за активно включване на военнослужещите, които са преболедували CОOVID-19. Те ще трябва да се включат в камапанията по даряване на плазма. Това съобщават от „Дарик“.

На този етап не се обсъжда обявяване на пълна карантина в България, посочи той и уточни, че

всички решения за противоепидемичните мерки се вземат от Националния оперативен щаб, а не от политиците.

Но подкрепи тезата, че частните болници трябва да се включат по-активно в борбата с пандемията. Ако това не се случи, трябва да бъдат лишени от финансиране от Здравната каса.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че все още е възможно да бъде намерено решение по въпроса дали ЕС да започне преговори със Северна Македония за нейното членство. Беше съобщено, че България е уведомила ЕК за позицията си против предлаганата преговорна рамка със Скопие.

По думите на вицепремиера в Скопие са подценили ситуацията, като са смятали, че България ще направи отстъпки в името на добрите отношения.

Ние се опитваме да ги подкрепяме да постигнат критериите, един от които е решаване на двустранните проблеми със съседите. Но те явно нямат желание. Така че ние си изпълняваме договора. Той не се изпълнява от скопска страна, коментира Каракачанов. Това бе в отговор на заявеното от премиера на Северна Македония Зоран Заев, че България нарушава чл. 2 от Договора за добросъседство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене