Швейцарци предават наркоканал на Петричкия Ескобар

Атака в село Тополница след сигнал от чужбина

Спецченгета проверяват дали болният от паркинсон Огнян Атанасов се връща в бизнеса с хероин

Сигнал от Швейцария е довел до разбиването на наркоканала в петричкото село Тополница, научи „България Днес“. Като бос на мощната схема за трафик на хероин криминалисти сочат местния кримигерой Огнян Атанасов, известен с прякора Петричкия Ескобар.

Самият Атанасов има в биографията си множество дела и присъди за търговия с дрога от Гърция през България за Западна Европа. Част от процесите към днешна дата са спрени заради влошеното му здравословно състояние. Представена пред съда експертиза сочи, че наркобосът е болен от паркинсон и има нарушения на речта и паметта. Отделно от това получени наранявания при катастрофа го оставят инвалид. Заболяването на Атанасов става причина и за спиране на екстрадицията му в Гърция, от чийто затвор той зрелищно бяга след поредната присъда за наркотрафик.

Твърденията на лекарите, че Ескобара е на практика невменяем, очевидно не са попречили на завръщането му в бизнеса, коментират иронично хора от родното му село Тополница.

Именно домът на Атанасов е сред първите атакувани от прокурори и спецченгета при акцията в сряда. Подкрепени от над 70 жандармеристи, разследващите още в ранни зори блокират селото. При акцията наред с имението на Ескобар са обискирани и още няколко къщи. Заедно с Атанасов в ареста са прибрани още девет негови близки. Сред тях са трима от работниците, които обработват градините на наркобоса, негов съсед и неколцина младежи, действали като мулета при вкарването на пратките с дрога у нас, разказват хора от селото пред сайта „Струма“. Конфискувано е и сериозно количество хероин.

От полицията и прокуратурата вчера категорично отказаха да дадат официална информация по случая.

По неофициална информация акцията стартира няколко дни след като митничари залавят поредната пратка с хероин при опит да бъде внесена в България през ГКПП Капитан Андреево. Твърди се, че до удара се стига след подаден сигнал от Швейцария, а дрогата е част от канал с крайна точка алпийската държава.

Разплитането на наркосхемата стартира през лятото на миналата годна. В началото на юли швейцарските ченгета арестуват с един килограм хероин сочения за дясна ръка на Ескобар бандит Владо Русия.

Известният в кримисредите жител на петричкото село Поленица е арестуван на излизане от хотел, придружаван от млада дама.

Според данни на разследващите в Швейцария Владо Русия е трябвало да се срещне с месни подземни босове, за да уговори редовни доставки. Според запознати връзката е направена от друг известен БГ мафиот, който от години живее в Швейцария. Самата дрога пристига от България до Страната на шоколадите по разработен канал, който действал още от силните години в престъпния бизнес на Ескобара от Петрич.

След влизането на Атанасов в ареста именно Владо Русия е човекът, който отговаря за действието на наркосхемата. Като дясна ръка на наркобоса той лично отговаря за транспорта на стоката. Самата дрога се експедира към Западна Европа, скрита в коли, карани от специално наети мулета, представящи се за работници.

текст снимка: Огнян Атанасов-Ескобара се превърна в развалина зад решетките.

Ваня Георгиева

Вестник: „Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене