Столичен архитект въпреки бедствената ситуация пристигна в Рибново за третата среща по създаването на Общественият форум в селото

Известният столичен архитект Белин Моллов въпреки тежката ситуация в Рибново от навалиля в последни дни много сняг който създаде и няколко дневен проблем с електрозахранването на селото  както и затрудни пътуването , успя да пристигне в гърменското село  Рибново за да участва в  третата поредна среща, целяща създаване на обществен форум в Рибново. Организаторите , все млади и инициативни хора надъхани за тотална промяна на родопското село и решаване на многото проблеви от местен характер , казват че срещата е минала повече от успешно, защото нито обилните снеговалежи, които едва не парализираха движението в Рибново, нито електроаварията, която остави без ток селото за повече от две денонощия, не успяха  да повлияят  на силният заряд , желание и решителност  най- после да бъде създадено   нещо което да е в персонална полезност за хората в Рибново.Така  една част от хората се  мобилизираха и се заеха да снабдят помещението в читалището с генератор, за да е гарантирано осветлението при ново спиране на електрозахранването ,  други се заеха с подготовка на залата и осигуряване  на нужната техника за прожектиране на презентацията, изготвена от пристигналият специално за срещата столичен архитект Белин Моллов.

Той запозна всички с  основната същност  и дейност на  Обществения форум който младите хора от  Рибново са решили да учредят  ,както и върху какви принципи се основава структурата, и най- вече какви са ползите  на обществото от осъществяването му. „Сега , пред  нас остава въпросът за реалното учредяване на Обществения форум който ще се състои в  създаване на тематични работни маси, които да включват области като: духовност, образование и културно-историческо наследство; туризъм; бизнес и предприемачество, политики за младежта и спорта. Не бихме могли да забравим и уязвимите общности: пенсионери, вдовици, самотни майки и сираците (социални политики). Също така предстои изработване на морален кодекс, към който ще се придържат участниците във форума.

Наясно сме, че пътят, по който поемаме е труден. Ще има много предизвикателства – дори климатичните условия на това мероприятие сякаш ни подготвят за предстоящите трудности. Сега се справихме, защото сме единни и се борим за общите ни идеали. И докато е така  вярваме ,че всичко ще е успешно“ сподели един от  организаторите на предстоящото голямо мероприятия в Рибново , Феим Мусанков където както се очертава  младите  хора и обществеността на селото вземат в свои ръце по швейцарския модел своите съдбини и тези на родното си място .

 

Гостуващият с много важната си мисия архитект Белин Моллов е специалист в областта на устройственото планиране и градското развитие. Бил е директор на Софпроект – Дирекция „Генерален план на София“, където е ръководил интердисциплинарни екипи за концептуални градоустройствени разработки, съветник в Столичния общински съвет, зам. министър на МРРБ, съ-председател на преговорната позиция „Регионална политика“ по договора за присъединяване на България към ЕС, съветник на Министъра на РРБ и хоноруван преподавател по специалността урбанизъм в УАСГ. Архитект Белин Моллов е участвал в работата по устройствени планове на градове в Алжир, Виетнам, Либия и Мозамбик. Ръководил е колективи за изработване на нормативна база в областта на устройството на територията и програми за регионално и пространствено развитие, управление на местно и регионално ниво, европейска интеграция и прилагане на Кохезионната политика на ЕС.

Участвал е в експертната група на Съвета на Европа за разработването на „Хартата на градовете“. Бил е методически ръководител на редица общински планове за развитие и областни стратегии.  Арх. Моллов има международна квалификация по териториално и селищно устройство, регионално развитие и управление, стратегическо планиране, урбанизъм, устойчиво градско развитие и планиране  което е от изключителна важност  за осъществяването  и работата на  Обществения форум в Рибново който много скоро ще бъде официално учреден и разбира се регистриран в съда като действаща не политическа структура.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене