Областният управител на област Благоевград Бисер Михайлов с поздравителен адрес по случай Независимостта на България

Уважаеми съграждани,

На 22 септември отбелязваме поредната празнична дата от историческия календар на България – обявяването на независимостта на България!

Днес, 111 години по – късно, заставаме заедно пред националния флаг, горди от онзи смел акт от 1908 година, увенчал с изстрадан завършек делото на поколения национал-революционни дейци! Акт, който я връща в семейството на независимите европейски държави! Акт, чрез който започва възраждането на българската държавност в нейната пълнота и хилядолетна традиция! 

22 септември 1908 година е знаков момент в българската история. На тази паметна страната ни отваря нова страница в нея, превръща се в равноправна на другите европейски държави. Независимостта не ни е подарена, тя е извоювана от нашите предци. В този славен ден българският народ доказва пред целия свят, че е силна и мощна нация, способна да устои през времената и да съхрани своята идентичност, гордост и самосъзнание.

Само преди броени дни отбелязахме друга знакова дата от историята си – Съединението на България и Източна Румелия. Това дело няма как да бъде истински завършено, без признаването на страната ни за суверенна.

Затова, нека на този празник си пожелаем да бъдем достойни наследници на нашите предци. Нека имаме тяхната мъдрост и прозорливост за бъдещето, нека с делата си продължим да го градим светло, чисто и независимо. И днес, в деня на национална гордост, си дадем равносметка как ще съхраним своята национална идентичност в глобалния свят на нашата съвременност.  

Нека си припомним най-популярната фраза от Манифеста от 22 септември 1908 г – “Да живее свободна и независима България!

Бисер Михайлов,

Областен управител на област Благоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене