Стотици неврокопчани се стекоха на тържественото откриване на Културна мозайка „Неврокопски панаир” – Гоце Делчев, с което заедно почетоха празника на най-старите местни занаяти

Владимир Москов

Тържествено откриване на най-голямото традиционно събитие, провеждано в град Гоце Делчев – Културна мозайка „Неврокопски панаир”, беше направено от кмета на града Владимир Москов, в  11:30ч. на 6 юни.

сн. 2

На празника на творческите ателиета по дърворезба, грънчарство и рисуване присъстваха още зам. кметовете на града, гости от Турция, елитни бизнесмени, директори, учители, читалищни и културни дейци, самодейци, а най-многобройни като всяка година бяха децата, които очакваха с нетърпение тридневния, неврокопски празник.

сн. 3 Ученици от ПМГ -Яне Сандански- град Гоце Делчев

 Стотици се стекоха на откриването на работилниците по местни занаяти, защото културен Неврокоп уважава и цени своите стари традиции. Празникът е предназначен най-вече за децата, които трябва да се развиват творчески, като съхраняват патриотизма, родовите си корени, българската самобитност и националната си  гордост.

сн. 4 Пред изложбата с дърворезби на местни майстори

 С официална реч към участниците в Културната мозайка, кметът Москов поздрави всички гости и с нескривано вълнение заяви, че е щастлив от поставената традиция, като изрази надежда, че тя ще продължава и занапред, както и че и тази година богатата културна програма ще задоволи високите изисквания на разнородната си публика.

сн. 5 Пред грънчарското колело - символ на един от най-старите български занаяти в Неврокоп

В 14:00 часа се постави началото на работата на творческите ателиета, а в 18 ч. последва  тържествено шествие на мажоретни състави от трите основни училища в града. В първия ден на събитието участват още фолклорна група „Неврокопчанки”, танцов състав към Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци към НЧ „Просвета – 1865”, кавалджийска група към НЧ „Възраждане” с. Копривлен, школа за модерен балет „Вива денс” и фолклорна група от община Нилюфер – Република Турция. Самодейните състави за трета поредна година ще осъществят творчески контакти и ще запишат бъдещи общи прояви в културните си календари. В програма за деня е включен и поздравителен концерт от всички местни и гостуващи самодейци.

сн. 6 Обща снимка на участниците в откриването

Гости от Турция, Холандия, Англия, Финландия, Италия, сестри Бисерови и др. ще се включат във фестивала Културна мозайка тази година.

Фанка Маркова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене