Без категория

С благотворителна оперета в Гоце Делчев събраха 2100 лева в помощ на Джесика Балканска

сн. 1 обща

За първи път жителите на Гоце Делчев имаха възможността да видят прекрасната оперета „Небесна закрила”, представена благотворително на 5 юни от 17 ч. в Дома на културата. Трупа ученици от ІІ-ри до V-ти клас на Второ основно училище „Гоце Делчев” в града, с ръководител – преподавателят Валентин Атанасов, спонтанно решават да помогнат на единадесетгодишната Джесика Балканска в събирането на средства за спешното й лечение. Идеята се заражда преди по-малко от месец, първоначално сред съучениците на Джесика, които искат тя да оздравее и час по-скоро и да се върне на училище. С общи усилия и талант, децата се чувстват призвани да помогнат, като осъвременят пиесата, с цел да я представят пред съгражданите си и да дарят събраната сума за лечение. Така, заедно с класната си г-жа Добринка Бацалова петокласниците срещат подкрепата на училищното ръководство, фирми и организации от района.

сн. 2
На сцената взеха участие музикалните таланти на Второ основно – Димитър Боргов, Иван Пандев, Людмила Фончева, Катерина Мушева, Марио Шопов, Радостина Зортева, Фотини Пападопуло, Мариан Вангелов, Петър Ташков, Вили Пендичева, Мария Бозова, Цветелина Шербетова и Катрин Петкова, които показаха завидно татрално майсторство и изпълниха залата със заслужени овации. Известният неврокопски композитор Стоян Джамбазов – ДЖЕМБИ поднесе нов, модерен аранжимент на 16-те песни, включени в сценария.
Представлението уважиха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и видни общественици, които заедно застанаха зад каузата на децата.
След края на концерта, режисьорът – журналист и богослов Валентин Атанасов изказа специални благодарности на ръководството на училището, както и на госпожите Бацалова, Иванова, Стаматова и Язикова, на всички официални гости участвали в инициативата.

Преподавателят и режисьор - Валентин Атанасов и класната на Джесика Балканска - г-жа Бацалова обявяват събраната сума
„Небесна закрила“ е оперета за деца и юноши, която се развива в две действия. Тя е създадена в далечната 1940 г., а неин автор е учителят Апостол Даскалов от с. Ябланица, Тетевенско, който пише на времето: „Аз чувствам дълга в душата си да подпомогна със скромните си сили трудното дело, на което служат от векове ревностно черкова и училище. С написването на „Небесна закрила“ аз смятам, че поне отчасти съм изпълнил тоя дълг. Дали съм успял в предначертаната си цел, това ще има да видят сведующи, изпълнители и публика…“ Тогавашната цел на автора, който е завършил и Духовна семинария, е: „оперетното детско изкуство да залее селищата.” Той посвещава своя труд на хилядите малки ученици в България. Даскалов е автор на още четири оперети: „Пауново перо”, „Червенокръсци”, „Млад юнак”, „Седмоцветното знаме”.

сн. 3
След представлението петокласниците споделиха: „ За 12 дни продадохме 500 билета на символичната цена от по 2 лв, поставихме кутии за дарения където можахме, а оперетата сбъдна мечтата ни да влезем в ролята на ангели, защото всички заедно можем много да помогнем. Обичаме Джесика и сме длъжни да и дадем сили, за да се пребори с болестта.”

Фанка Маркова

сн. 4

сн. 5

сн. 6

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене