Увеличават дохода, който не се пипа при дълг

Четин Казак

Депутатът Четин Казак

По една минимална работна заплата ще остава при длъжниците, чиито доходи са обект на съдебно изпълнение, пише „Труд“. Досега бирниците можеха да оставят хората с по-малко пари в джоба. Увеличението е залегнало в промените на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които предлагат седем депутати от управляващото мнозинство, начело с шефа на правната комисия Четин Казак (ДПС).В момента при чиста заплата до 300 лева законът позволява за дълг да се удържат 75 лева на човек без деца и 60 лева, ако е родител. Така парите, които му остават за живеене – 225 лева или 240 лева, са драстично под минималната работна заплата, която в момента е 340 лв. Това разминаване се получи, тъй като несеквестируемите доходи не са променяни от 2008 г., а за 6 години минималната заплата се увеличи със 120 лв. 

Недосегаемата част от заплатата и пенсията не са увеличавани, тъй като са разписани в ГПК и промяната им минава през гласуване от парламента. Затова Четин Казак и колегите му предлагат вече Министерският съвет да решава какви да са несеквестируемите суми. 

„Това са стойности, които подлежат на актуализация почти всяка година“, твърдят вносителите. Първата актуализация трябва да се случи 3 месеца след приемането на промените в кодекса. 

Депутатите от мнозинството предлагат и една революционна промяна за всички, които водят дела. Тя е сроковете за всякакви техни действия да не текат, докато трае съдебната ваканция (от 15 юли до 1 септември), както и да не се броят официалните празници. Това означава, че ако искаш да обжалваш решение, излязло на 10 юли, имаш време да пуснеш жалбата си чак през септември. 

С промените в ГПК ще отпадне разкарването на завелия дело между МВР и съда, за да издирва адреса на човека, който съди. Сега съдиите ще са задължени сами да установяват това с електронен достъп до регистрите на МВР и така ще спестят и 15 лв. такси на гражданите. Тази промяна беше предложена от Върховния касационен съд и заедно с други идеи на магистратите е влязла в проекта на Казак. За месец и половина това е петият проект за промени в ГПК в полза на длъжниците.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене