Помните ли ресторант „Егея“ в центъра на Гоце Делчев?

Малко хора в град Гоце Делчев знаят, че кръстници на ресторант „Егея” са едни от най-добрите журналисти в България. Това са създателите на предаването “12+3” Йордан Лозанов, Чавдар Стефанов, Георги Папакочев и Петко Георгиев. Редактор на предаването е Галя Спасова. Тя е свързана с нашия край чрез къщата си в Ковачевица, която купуват с нейния съпруг  – кинооператорът и режисьор Радослав Спасов, през 80-те години. Това е и мястото, което екипът е посещавал през уикендите преди 30 години.

Предаването стартира на 4 януари 1989 г. и за кратко време се превръща в истинска институция в ефира. Промените в България, новите лица на младата демокрация,  водещите новини от цяла Европа след падането на Берлинската стена – всичко това присъства в ефира на “12+3” ежедневно. По повод годишнината от началото на предаването, журналистите пуснаха специален сайт, в който са споделили спомени от онези години, случки от атмосферата в БНР, много снимки.

Интересното е, че първата стажантка в екипа през лятото на 1989г. е неврокопчанката Цветелина Узунова, която тогава е още студентка по журналистика. Тя организира среща на обществеността в Гоце Делчев с екипа, която се провежда при голям интерес в Младежкия дом. По време на срещата журналистите се запознават с Петър Джепков, който е собственик на първия частен ресторант в града – място, известно с това, че точно там е основано местното СДС. Популярните журналисти си спомнят, че дни след това той им се обадил от съда в Благоевград с новината, че регистрира фирмата, но няма име и ги моли за помощ. Екипът се затваря в редакторската стая в БНР и след кратко обсъждане се ражда идеята да му дадат името „Егея”. Така те стават кръстници на заведението. (На снимката в средата е Цвети Узунова, от ляво е баща й Кирил Узунов и редакторът на 12+3 Галя Спасова, а отдясно са журналистите Петко Георгиев и Георги Папакочев.)

Екипът после довежда цял автобус от  програма Хоризонт на БНР за сватбата на колегите си -журналистите Ясен Бояджиев и Анна Динева. Венчавката е в черквата Успение Богородично от отец Димитър Кокудев,

През 95-та екипът от журналисти отново е в Гоце Делчев и в ресторант Егея. Този път през август – за рождените дни на Цвети Узунова и на Ники Маринов. Ресторант “Егея” има наистина интересна история, но за съжаление е само спомен в годините за много хора, не само от Гоце Делчев.

Повече за предаването можете да прочетете в юбилейния сайт:https://12plus3theadventure.org/

Маргарита Енчева

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене