Д-р Благой Калпачки: Ролята на спорта и активния начин на живот за превенция на агресивното детско поведение

Един от най-значимите и актуални проблеми в съвременното българско общество е нарастващата динамика на агресивността сред подрастващите. В тази връзка се налага да се активизират всички ресурси на факторите от социалната среда, ангажирани с възпитанието на децата и юношите за превенция на насилието и деструктивността  в поведенческите модели на младите хора у нас. Системното спортно участие на подрастващите от всички възрасти в свободното им време и изграждането на активен начин на живот имат изключително голям потенциал в предпазването им от развитие на агресивни поведенчески прояви.

Превантивните аспекти на възпитанието са най-важната част от цялостната система за предпазване от деструктивни прояви“ в междуличностното общуване.

функционалното предназначение на възпитанието е свързано не само с подпомагане интернализацията на социокултурните норми и правила на поведение, но и с поощряване развитието на базисните личностни конструкти (психосоциална идентичност, Аз-концепции, нагласи, ценностни ориентации, ролеви стереотипи и т.н.). Те представляват основна част от вътрешноличностната мотивационна система, регулираща поведението на отделния човек. В концепцията си за възпитанието авторката приема, че съвременните тенденции на възпитателните взаимодействия са ориентирани към създаване на благоприятни условия за стимулиране по-задълбоченото осмисляне на собствения емоционален и житейски опит от подрастващите, за подпомагане мобилизацията на вътрешноличностните им ресурси за саморазвитие, саморегулация и самоконтрол…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене