Засега! Цените на таксите и услугите в Община Благоевград остават непроменени

Цените на таксите и услугите в Община Благоевград остават непроменени, стана ясно след дебатите по 7 и 8 точка от дневния ред на местните парламентаристи.

 

От групата на ГЕРБ предложиха точките да бъдат върнати за разглеждане в комисии, а исканите увеличения на цените на таксите и услугите да бъдат разделени на сектори, за да може да се вземе по-прецизно решение.

Зам.-кметът Ясен Попвасилиев изтъка, че предлаганите увеличения са свързани с това, че цените на таксите и услугите в Благоевград не са променяни от 10 години.

 

Също така той посочи, че за този период минималната работна заплата се е увеличила, което предполага и повишаване на въпросните цени на таксите и услугите.

Евгени Бибов от своя страна каза, че тъй като се предвижда увеличение на много от таксите и услугите, то би било по-добре да се разделят, защото действително част от предлаганите повишения са резонни, но другите категорично не са.

Справка показва, че от Община Благоевград искат скок между 50 и 100 % на цените на таксите и услугите.

 

Пример в тази посока е – за въвеждане в експлоатация на жилищни и смесени сгради, паркинги и гаражи от 50 до 100 места, производствени сгради с капацитет от 50 до 100 места цените да се вдигнат от 300 лв. на 400 лв. и от 400 лв. на 500 лв.

 

Предлага се също таксата за обстоятелствена проверка да скочи от 30 лв. с ДДС на 60 лв. с ДДС, а за удостоверение за липса на задължения от „Местни данъци и такси“ от 12 лв. да стане 20 лв. Промяна е заложена и в таксата за регистрация на некастрирано куче, като вместо 10 лв. на година тя става 130 лв. на година.

Интересно е и предложението – да се заличи възможността за безплатно посещение на Регионалния исторически музей и входът за него да стане от 1 до 4 лв., в зависимост от възрастта на посетителите, като същото важи и за къщите-музеи.

На днешната сесия Общински съвет – Благоевград отказа да намали еднократните парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца от Община Благоевград.

 

Прието бе заявленията да се разглеждат всеки последен четвъртък от месеца, като да се гледат само заявленията, подадени до 20 число на същия месец.

Във връзка с тази точка д-р Владимир Таковски отбеляза, че е гласувал против, защото според него предложенията, които са направени, звучат като начало на предизборна кампания. „Ако сме толкова загрижени за децата на Благоевград – да вземем тези пари и да ги отделим за яслите и детските градини. Едно дете не се стимулира веднъж с раждането, а с грижата. Тези пари никога няма да стигнат, но поне могат да се използват по-рационално”, категоричен бе той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене