И почиващите в хотелите на Огняново се очаква тази година да се включат в надпреварата да изваждане от водите на р. Канина на Богоявленския кръст

Трескава подготовка тече  както в кметството в  курортното село Огняново така и сред младите хора от селото които се канят да вземат участие и тази година в ритуалното изваждане на  Богоявленския кръст от водите на р. Канина .

Запознати коментираха че почиващи в хотелите в Огняново също изявили желание да участват в ритуала и да се пробват заедно с местните да извадят християнската светиня от реката .

От друга страна  в празника със спонсорство както миналата година и тази се  включва и местния бизнес осигурявайки богатата трапеза и музиката .

Тази година е втората поредна година за село Огняново в която освен празнична служба ще бъде хвърлен в осветените води на река Канина и кръста .“ Миналата година  хубавият християнски празник се превърна в истинска атракция с общоселско веселие въпреки че в Огняново живеят и много мюсюлмани .  Те уважиха и  се радваха не само на този наш празник   както ние уважаваме също всички техни празници „ сподели кмета Димитрия Гюрова която  от днес стяга както мястото  на реката което да бъде забентено за хвърлянето на кръста така и празничното изобилие на дългата трапеза  от която всички ще изпият по чаша руйно вино и ще замезят с домашни и други мезета и сладкиши.

Местните „гмуркачи“  припомниха , че късметлията  който извади кръста от водите на реката бе Костадин Манолев . Те споделиха ,че тази година очакват мераклиите да са двойно повече .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене