ДПС насрочи избори за 30 ноември или 7 декември

Лютви Местан

Снимка: БГНЕС, Архив

ДПС зададе краен срок на годност на кабинета на Пламен Орешарски на пресконференция днес. На брифинга присъства „тежката артилерия“ на ДПС – Лютви Местан, Четин Казак, Алиосман Имамов, Камен Константинов, Рушен Риза.

Ето какво заяви Лютви Местан:

„Анализът прави невъзможна идеята за пълен мандат на кабинета „Орешарски“, тази идея не е път към стабилност. Като изключим този вариант, са възможни три други варианта: Първият – хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015 г. и провеждане на избори 2 в 1 – местни и парламентарни. Вторият – избори догодина по това време. И третият – избори до края на годината.“

Местан уточни, че ДПС предпочита изборите да се проведат до края на годината. По думите му партийният интерес на ДПС диктувал управлението на Орешарски да продължи още дълго, но това не било в интерес на страната.

„Има смисъл да продължи едно управление, само ако то е в състояние да трансформира режима на оцеляване в стил на ефективно управление“, каза Местан.

Лидерът на ДПС обаче изтъкна, че избори до края на годината ще донесат риск за процедурата по гласуване на бюджета за следващата година. С поред Местан изборите през 2015 г. са по-уместният вариант от тази гледна точка.

Местан посочи, че преди днешната среща с медиите се е видял и с премиера Орешарски. Според лидера на ДПС премиерът е показал зрялост и отговорност и е доказал, че властта не му е самоцел.

Лидерът на ДПС използва случая, за да подчертае, че партията му иска предсрочни избори, но не защото дава лоша оценка за работата на кабинета.

„Искам категорично да заявя – и да е съгласието за предсрочни избори до края на годината, не трябва да се тълкува като признание за лошо управление на страната. Управлението на кабинета „Орешарски“ издържа на предишното управление и разликата е със знак плюс.

На въпрос с кой политически лидер първо ще пие кафе след пресконференцията, Местан отговори: „Сега е време за кафе!“ Според него предсрочните избори отварят поле за преговори между всички партии, които трябва да разговарят, за да се състави впоследствие национално отговорно правителство.

Очаквайте подробности!

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене