Голи претенции! Зеленият съветник Цв.Балабанов лидер по отсъствия от заседания на председателския съвет, други 10 от колегите му мълчат като риби

Зам. председателят на ОбС – Благоевград от ПП „Партия на зелените“ Цветозар Балабанов регистрира рекорд по отсъствия от заседанията на председателския съвет на местния парламент. От началото на годината той е участвал само 2 пъти в обсъждане на темите и определяне на дневния ред на предстоящите сесии, като е бойкотирал останалите 12 заседания до края на ноември.

Статистиката сочи, че до момента от началото на 2018 г. Общински съвет – Благоевград е провел 14 сесии, като най-много – цели три, са били заседанията през февруари, а причината за тях бе насрочено общо събрание на Асоциацията по ВиК и възникнали в тази връзка дискусии за това как да гласува кметът на Благоевград.

От 5-членния състав на председателския съвет на местния парламент без нито едно отсъствие от заседанията са председателят на ОбС Радослав Тасков и парламентарното острие Злата Ризова. Румен Калайджиев е пропуснал 3 пъти заседание, а Илиян Георгиев – веднъж.

Лидерът на групата на ПП „Партия на зелените“ Андон Тодоров от юни не е участвал в заседанията на комисиите, в които членува: по устройство на територията, по комунално-битово обслужване, по екология и транспорт, комисия за следприватизационен контрол и комисия по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране.

Мотивът, който Тодоров е посочвал неведнъж за позицията си, е, че ще бойкотира заседанията, докато проектите за наредби и предложенията на групата му не се внесат за обсъждане в пленарна зала.

През годината най-много отсъствия от сесии е натрупала съветничката от „Заедно за Благоевград“ Гергана Муртова, причината за това бе отпускът й по майчинство до март, след това тя няма нито един пропуск на сесия.

Статистиката сочи, че юристът Давид Сукалински също има 4 отсъствия и не е бил в пленарна зала два пъти през февруари и на заседанията в края на май и ноември. С по три отсъствия са Димитър Урдев, Александър Стойков, Васил Щерев, Йордан Миленков и Илко Стоянов, който през месец май подаде оставката си и напусна демонстративно местния парламент, след като мнозинството отхвърли искане за референдум по въпроса за разкопките край с. Покровник.

Мястото му в листата на ПП „Глас народен“ зае адвокат Илияна Керина, която изненадващо се позиционира крайно вдясно, при колегите й от „Заедно за Благоевград“, пренебрегвайки центъра на залата, който бяха избрали в началото на мандата Илко Стоянов и Цвета Рангелова. И двете дами обаче са сред съветниците, чийто глас цяла година нито веднъж не прозвуча по микрофона в залата.

ПП „Партия на зелените“, които са трета сила, залагат отново на ораторските умения на лидера им А. Тодоров, останалите нито веднъж не взеха думата от трибуната, също както и Славка Гелишева, Васил Щерев, Васил Димитров от „Заедно за Благоевград“, Георги Корчев и Васил Миладинов.

Тази година бе паметна за съветниците Христо Ковачки и Елена Димитрова от ГЕРБ, и Румяна Джолева от Реформаторския блок, които за първи път от учредяването на настоящия ОбС преди 3 години поискаха думата да заявят лично мнение.

Христо Ковачки бе провокиран от предложение за удостояване със званието „Почетен гражданин“, като се обяви против направени номинации, Р. Джолева бе предизвикана от обсъждане на чистотата на въздуха в Благоевград, а Е. Димитрова скочи срещу изказване на А. Тодоров, че в детските градини давали на децата да пият вода от обща пластмасова чашка и така се заразяват едно друго с вируси.

Сашо Милчев също наруши обичайното си пасуване в зала, провокиран от страстите около археологическите разкопки край Покровник и поредицата от протести, с искане те да се запазят за поколенията и да се превърнат в атракция за туристи и местни.

Статистиката сочи, че активността на някои съветници пред микрофон се изразява единствено в четене на материалите в качеството им на председатели или зам. председатели на комисии и ОбС.\Struma.bg\

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене