Здравословно с Цветелина Хаджиева

Колко често се замисляте за храната като състав, качество и здравословни ползи, а не просто като количество и вкус, задоволяваща една от основните ви физиологични потребности – гладът? Отношението към храната, която приемаме е отражение на себеуважението и самосъзнанието, защото освен физиологичен процес, самият акт на хранене има дълбок психологичен смисъл и значение.

Замислете се! Всеки от нас има определено уважение към самия себе си, изразяващо се в различно отношение в бита, навиците, културата, религията, социалното поведение, отношението към заобикалящите ни субекти и обекти и т.н. Като всичко това е подчинено на приоритети, нагласи, убеждения, възпитание, традиции, субективно възприятие и гледна точка. Индивидуалните различия се изразяват и в предпочитанията, и в отношението спрямо храната. Храненето трябва да бъде преди всичко мисъл, която да отразява уважението и грижата към теб самия. Още от дълбока древност хората са осъзнали значението на храната за цялостното състояние на тялото и духа. Храната няма само физическо измерение, но и духовно. Храната не само храни тялото, но и душата. Добрата храна не е скъпата и екзотична храна. Добрата храна е тази, която е направена от вас самите, вложили сте грижа, старание, добронамереност, удоволствие, обич…., използвали сте истински, живи продукти, без присъствието на вредни за организма добавки и…и получавате наистина добра храна – вкус, качество, балансирана и пълноценна храна, която започва да храни тялото, душата и сърцето. И това е наистина така, още повече, че е подкрепено с изследване, което доказва, че когато човек сам приготвя храната си още по-време на самото приготвяне в устата, и по-точно в слюнката, започват да се отделят ензими, необходими за последващото разграждане на храната.

Така според учените този подготвителен процес на разграждане забързва метаболизма и подобрява храносмилането.

Храната трябва да бъде храна! Такава каквато е в естествената си форма – истинска, натурална, жива…Когато се храните с такава храна усещате нейната живителна сила, която ви носи енергия, лекота и добрина. Храната определя характера и битието! Може да звучи абсурдно, но се замислете! Най-вероятно познавате две категории хора от вашето обкръжение – такива, които ядат месо и то доста често и такива, които ядат рядко или изобщо не консумират месо. Сега направете равносметката! Тези, които ядат повече месо са с по-изразени агресивни прояви, било то вербални или не вербални, докато другата категория определено е с по-благосклонно поведение. Разбира се, има и изключения.

Следващият пример е с животните. Тези, които ядат месо са хищници и с дълбоко изразено агресивно поведение спрямо своите жертви и дори към членовете на своя прайд. Докато тревопасните животни са обикновено по-миролюбиви, разбира се, отново с известни изключения. Това са закономерности, които се отчитат с наблюдението, което се извършва спрямо месоядни и хора, отдали се на вегетарянството и веганството., като това ми дава повод да отбележа само, че всеки хранителен режим си има своите положителни и отрицателни страни. Това също е въпрос на личен избор.
И така, храната трябва да е храна! Какво точно ще ядете това също е въпрос на личен избор. Но помнете, че храната…. храната все пак трябва да става за ядене 🙂

Предлагам ви лек и нежен вариант на крем супа. С малко продукти и малко време за приготвяне.
КРЕМ СУПА “SOFT“
целина 1/2 глава и няколко листа
пащърнак 1-2 бр. /зависи от големината/
пресен джинджифил
босилек
куркума на прах
сол
зехтин
Сварете зеленчуците и джинджифила и пасирайте заедно с останалите съставки.
Лека, вкусна и малко пикантна супа, която ще ви стопли и дари с приятен аромат!
За консултации:
0877 34 74 14
Цветелина Хаджиева
ПсихологСамо

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене