Лидера на ДПС Мустафа Карадайъ пристига в Брезница на Кортолуш Байрям

Председателят на Централния съвет на ДПС  Мустафа Карадайъ на 29-ти декември  -събота  ще вземе участие в тържеството организирано от месния съвет на ДПС в село Брезница по случай 29 години от връщането на имената  на мюсюлманите в България . В повечето гоцеделчевски села  на датата 29 – декември се чества като Кортулуш Байрам – или празник на спасението  от възродителите насилствено сменили имената на  българските мюсюлмани с християнски такива .

Тържествената част на най- новия празник в мюсюлманският календар който  се чества след  демократичните промени през 1989 година , в гоцеделчевското село Брезница, ще започне в 10:30 часа с музикална програма на фолклорни групи от Брезница което село  е ежегоден домакин на честванията през декември по случай връщането на имената на мюсюлманите след насилственото им покръстване от управляващите тогава от  БКП .

В 12 часа на сцената  в Брезница ще се представи детска танцова група от  селото , а от 12: 30 часа е предвидено поздравително слово и приветствия от председателя на ПП ДПС Мустафа Карадайъ и на официални гости и депутати които се очакват също да  присъстват на празника Кортолуш Байрям в село Брезница .

От 13:00 часа ще започне  концерта на известният изпълнител от Сатовча ,Милко  Бошнаков .

Освен в Брезница, Кортолуш Байрам масово и ежегодно  се празнува от мюсюлманите в хаджидимовското село Абланица и в още много други села  в гоцеделчевския регион .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене