Театър стопли сърцата на хоратав родното село на Спартак – Склаве

Открай време зимните дни в санданското село Склаве следват обичайния си ритъм. Тук рядко се случва нещо необичайно и местните стриктно спазват монотонния тон на живота. През лятото най-чаканото събитие са импровизираните гладиаторски борби. Според някои историци в Склаве имало древноримски пазар и точно тук е продаден прочутият гладиатор Спартак. Легендарният водач на най-голямото робско въстание е превърнат във визитната картичка на санданското селце и местните умело го използват за привличане на туристи. Затова импровизираните гладиаторски борби са дълго чакано събитие от жителите на Склаве.

През останалото време на годината обаче почти няма събития, които да разнообразят ежедневието на местните. Особено зимата, когато улиците рано опустяват и само заведението в центъра работи на пълни обороти и подсказва, че и тук живеят млади хора, които имат нужда от своите срещи и вълнения.

Преди дни зимната скука в Склаве бе нарушена от едно събитие, невиждано от години. Разлепените афиши за гостуваща театрална трупа развълнуваха и млади, и стари.

Най-нетърпеливи бяха съучениците Николай, Георги и Велислав, които още от 17,00 часа обикаляха около кметството в очакване на гостуващите актьори. В село Склаве никога не е имало театър и театрална зала, затова едно от помещенията в кметството се превърна в импровизирана сцена на актьорите. Два часа по-късно магията на театъра завладя цялото село и хората започнаха да прииждат. Всеки бързаше да си намери място, за да изгледа комедийната постановка „Квадратурата на кръга”. Минути преди началото залата в кметството вече приличаше на истински театрален салон. Светнати бяха всички полилеи от времето на соца, столовете бяха подредени, декорите бяха направени с подръчни средства, но носеха духа на Мелпомена.

Младите актьори от Сдружение „Ключ към щастие” правеха последни репетиции и не криеха нетърпението си да покажат своя талант пред шарената публика в село Склаве. Точно пред малчуганите седна 72-годишният Стоян Велков, който се бе издокарал за представлението. Радва се, че най-сетне ще е на театър не в Сандански, а в родното си село. „Много е хубаво това, че младите хора тук идват да ни представят своята постановка и да ни разсмеят, че да забравим скучното ежедневие. Напоследък животът ни става все по-тъжен, младите работят в града или в чужбина, няма какво да ни развесели, няма движение на хора. Затова е прекрасно, че тук идва театър и ние ще се насладим на неговата магия”, твърди пенсионерът, докато минава напред, за да може да чува по-добре репликите на актьорите. Той е убеден, че хората на село също имат нужда от допир с културата, тъй като отдавна им е дошло до гуша от политика.

На първия ред сред зрителите бе и кметът на община Сандански – Кирил Котев. Според него това е начинът жителите на малките населени места да почувстват трепета на театралното изкуство. Той следи изкъсо и играта на младите актьори. Защото с изкуството компромиси не бива да се правят. Целта на представленията по селата е да запалят искрата на Мелпомена у младите хора там, да ги приобщят към изкуството, което ще внесе разнообразие в ежедневието им на село.

На сцената младежите се раздадоха на макс. Сюжетът бе изграден върху две брачни двойки, които току-що се бяха събрали и съжителстваха в една стая. Уж всичко бе наред с партньорите, но бързо стана ясно, че липсва най-важното – любовта. Но тя винаги е някъде около нас, а за героите в постановката бе буквално на ръка разстояние. Двамата съквартиранти и пресни съпрузи размениха своите половинки след куп перипетии и смешни случки. В края на краищата всички бяха доволни, защото любовта е смисълът на живота ни. Откриха я не само героите на сцената, но и повечето от зрителите. И деца, и възрастни намериха онази искра, онази любов към изкуството, която ще ги накара да тръпнат в очакване на следващата постановка, която да е по-скоро. Актьорите ще продължат турнето си в още десетки сандански селища, след като започнаха от най-малкия ни град Мелник. Но обещаха отново да бъдат в Склаве, смятано за родното място на великия водач на въстанието на робите в Древен Рим – Спартак. Защото местните хора не искат да останат само с миналото си, а да имат и своето смислено утре. А изкуството и любовта са сред нещата, които дават смисъл на живота и вчера, и днес, и утре. Затова ръководството на община Сандански толкова държи изкуството на Мелпомена да стигне и до малките населени места. За да усетят магията на театъра и местните жители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене