Съдия Николинка Бузова начело на Районен съд – Сандански още един мандат

Съдия Николинка Бузова е новият-стар председател на Районен съд – Сандански. Вчера единодушно с 9 гласа „за” Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет узакони новия 5-годишен мандат на Н. Бузова. Изборът на Н. Бузова бе предаван на живо и целият съдебен състав в Районен съд – Сандански гледа как се представя бъдещият им ръководител.

На въпрос на председателя на ВКС Лозан Панов как ще коментира отвода на колегите си магистрати по делото срещу нападателите на Роженския манастир, когато сред задържаните беше и Стефан Матеев – местен адвокат, съдия Н. Бузова отговори, че уредбата за основанията на отводите са в процесуалните закони, като относно законосъобразността на отводите се произнася по-горната инстанция при разглеждане на делото по същество.

„Административния ръководител съгласно чл. 327 от Закона за съдебната власт може да обръща внимание на съдиите единствено по образуване и движението на делата и по организацията на делата, т.е. административният ръководител няма право да се произнася по основателността на отводите на съдиите. И ако аз бях председател към онзи момент, бих изготвила прессъобщение, което да се качи на сайта на РС и бих свикала пресконференция, за да обясня на обществото, че това не е инцидентен случай, а е практика на РС – Сандански, когато се касае за дело в лично качество, дали на прокурор в РП, дали на адвокат с кантора в Сандански, или на съдебен хранител от града. Защото градът ни е изключително малък и е в интерес на правосъдието, а не отказ от правосъдие самоотводите, които са си направили съдиите. Все ми се струва, че в тази посока бе определението на ВКС да изпрати ли дело извън целия Софийски апелативен район, в друг, в Пловдив”, заяви съдия Н. Бузова в отговор на въпроса на Л. Панов.

Както „Струма” писа, до провеждане на конкурс се стигна след изтичане на първия петгодишен мандат на съдия Н. Бузова. Тя пое управлението на съда, след като дългогодишният му председател Димитър Узунов бе избран за член на ВСС и впоследствие стана представляващ съвета. Н. Бузова е съдия в Районен съд Сандански от 15 години.

Въпроси към съдия Бузова поставиха още Цветинка Пашкунова, Севдалин Мавров, Олга Керелска и Атанаска Дишева – членове на Съдийската колегия, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд. Те  поискаха мнението й относно осигуряването на равномерна натовареност на магистратите и приложението на системата за измерване на  натовареността на съдиите, отводите по дела, съдебната практика, приложението на медиацията, кадровото състояние на съда. Подкрепа за кандидатурата й заявиха Цветинка Пашкунова и Красимир Шекерджиев – членове на Съдийската колегия, и Георги Чолаков – председател на ВАС,  които акцентираха на доказаните професионални и управленски качества на кандидата, предлаганите рационални идеи за развитие на съда и постигнатите от него отлични резултати.

Съдия Бузова бе мотивирана да кандидатства за втори управленски мандат въз основа на подкрепата на Общото събрание на съдиите в съда, постигнатите в първия й ръководен мандат резултати и придобитите административни умения, както и от натрупания житейски и професионален опит в различни звена на съдебната система и извън нея.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене