Ученици от 2-ро ОУ в Гоце Делчев, подпомагат с труда си свои съученици с материални затруднения (ВИДЕО)

Да се организира коледна работилница през първата половина на месец декември е дългогодишна традиция във Второ основно училище „Гоце Делчев“ в гр. Гоце Делчев. В продължение на няколко дни, родители, деца и ученици оставаха в училището по два часа след края на учебния ден. Как се прави сурвачката, какво символизира дрянът, който основно се ползва като материал, защо трябва в украсата на сурвачката да присъстват кравайчета, пуканки и сушени плодове, разясняваше преподавателката по изобразително изкуство, Стояна Тюхкова. Родителите показаха на децата как се изработват традиционните сурвачки.

И тази година, всички ученици от участвали в коледната работилница, с ентусиазъм се включиха в изработването на сурвачките. Невероятната фантазия на децата роди десетки оригинални идеи при изработването на сурвакарския символ в които децата вложиха много творчество, ръководейки се от предадената им вече народната традиция.  Днес, на импровизиран щанд бяха изложени всички произведени в коледната работилница сурвачки с което започна и традиционния за училището благотворителен базар.

В продължение на няколко дни през голямото междучасие, ученици, родители и граждани ще имат възможност срещу символичната цена от три лева да си закупят оригинална сурвачка. Събраните средства от разпродажбата ще бъдат предоставени в навечерието на Коледа на деца от училището от семейства със затруднени финансови възможности. И още една коледна благотворителна инициатива предстои във Второ основно училище в Гоце Делчев. Непосредствено педи празниците, ученици ще приготвят любимите им сандвичи, които също ще бъдат разпродадени благотворително а средствата ще бъдат прибавени към сумата от базара на сурвачките.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене