Нов величествен кръст осветява хаджидимовското село Нова Ловча и околностите от най-високата точка на Свети Константин в планината „Славянка“

Четирима мъже от хаджидимовското село Нова Ловча  Димитър Стаматов, Илия Фиданин, Андон Пандев и Димитър Мурджев направиха поредното чудо за съхраняване на християнската вяра и традиции в региона и родното им село Нова Ловча където местните се славят със своята силна вяра  която поколенията ревностно пазят от векове. От скоро, благодарение именно на Димитър Стаматов, Илия Фиданин, Андон Пандев и Димитър Мурджев в най-високата точка на местността „Свети Константин“ в планината  „Славянка“ позната още като „Али ботуш“ величествен кръст осветява  цялата околност и се вижда от километри.

Местността „Свети Константин“ в планината „Али ботуш“ сега „Слявянка“ за жителите на Нова Ловча е най-святото място. От много години на върха е имало стар кръст, но четиримата ентусиасти решили със свой труд и спонсорска помощ да го премахнат и на негово място да поставят много по-висок, голям, метален и светещ кръст който да се вижда от километри и който да остане като символ и пазител на християнската вяра за още много поколения напред.

Така осенени от страхотната си идея Димитър Стаматов, Илия Фиданин, Андон Пандев и Димитър Мурджев подготвят необходимите материали и заготовки и с помощта на коне, тъй като мястото е почти недостъпно за каквато и да е техника, за пренасянето на тежките части от новия кръст са използвали коне и магарета. Всичко необходимо за монтажа на кръста е било качено на почти недостъпния връх в местността „Свети Константин“ на самар именно от четиримата мъже, разказват възхитени от постъпката им възрастни жители на Нова Ловча които признаха че първите светлини на монтираният нов кръст са ги разплакали от радост и силна вяра. Запознати споделиха, че осветителните колектори и светлините на кръста на „Свети Константин“ са дарени от бившият депутат от ПП ГЕРБ Георги Андонов чийто род и родители са също от Нова Ловча.

Малко хора, повечето от които възрастни са останали да живеят в хаджидимовското село Нова Ловча. Младите са се преместили да живеят и работят в Гоце Делчев, много от тях има и в Благоевград, а част от тях са намерили своето препитание и семейства и по други краища на страната, но зададат ли се големи празници селото оживява защото  всички, където и да се намират се завръщат в родното село при родители, близки или в къщите които са осиротели и се отключват от празник на празник от наследниците които живеят по –далече и имат възможност да се прибират в родния край по рядко.

Иначе многото живеещи в Гоце Делчев ловчанлии почти не пропускат почивни дни в които да не се приберат в Нова Ловча, където много от тях имат родители и близки, гледат си зеленчукови градини, стопанства, ферми, в които отглеждат всякакви видове култури и селскостопански животни за домакинствата си.

Затова всички ловчалии са категорични, че въпреки малкото жители в Нова Ловча селото е живо и никой ловчалия не е хвърлил камъка и винаги се връщат по родните места на което учат децата и внуците си.

Именно затова с такава любов и силна вяра четиримата ентусиасти Димитър Стаматов, Илия Фиданин, Андон Пандев и Димитър Мурджев някои от които също не живеят постоянно в Нова Ловча и техния спонсор Георги Андонов поставиха новият голям светещ кръст, високо в планината над селото им, освен да пази християнската вяра и да съхранява християнските традиции, то и да привлича и напомня че ловчалии където и да са трябва да се връщат по- често в родното си село.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене