Огнище на туберкулоза по говеда открито ферма в с. Бистрица

крави

Първично огнище на туберкулоза по говедата е установено във ферма в село Бистрица, община Дупница. Това съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д- р Първан Дангов. Работещите във фермата също са прегледани и зараза не е установена.
Във фермата се отглеждат 44 животни. Установени са 3 говеда със симптомите на болестта, като те вече са заклани в изолационна кланица в град Дряново. В края на 2013 г. тези именно животни са реагирали на диагностично изследване съмнително, при повторното изследване са установени като положителни.
„Заболяването се развива бавно, но е установено в ранен стадий и нашето предположение е, че няма.попаднали бактерии в млякото. Първо са информирани здравните власти, изследвани са гледачи, собственици и при тях няма признаци на заболяването”, съобщи д-р Първан Дангов – дир. ОДБХ-Кюстендил.
Към момента фермата е под особен надзор. Млякото от останалите животни в стопанството се събира отделно и се обезврежда с високо температурна пастьоризация в кисело мляко. По този начин туберкулозният бацил се унищожава. Направени са изследвания на собствениците на фермата, както и на гледачите на животните, като не са били установени признаци, че бацилът е наличен при хора. Според Първан Дангов опасност от възникване на вторични огнища няма.
„В Кюстендилска област не го е имало повече от 30 години. Животните са внесени от Пазарджик, не са местни. Колегите там са информирани, за да предприемат необходимите действия”, уточни д-р Дангов.
Няма установени други говеда с клинични признаци. Предприети са всички мерки за дезинфекция и спиране на движението на животните. В следващите 60 дни ще се извършват изследвания във фермата. Ако две последователни изследвания докажат, че няма други болни животни, фермата ще бъде с възстановен статут.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене