ГОДИНА СЛЕД ТРАГЕДИЯТА В КОПРИВЛЕН! Няма виновник за смъртта на 10-г. Ангел

Ангел

Година след ужасната смърт на 10-годишния Ангел Капсъзов от с. Копривлен, Хаджидимовско, който издъхна на детска площадка, прокуратурата още не е посочила виновен.

Разследването по случая продължава, уточни говорителят на Окръжна прокуратура-Благоевгард Весела Стоилова.

Тя поясни, че делото се води все още срещу неизвестен извършител и е по чл. 123 от Наказателния кодекс: „Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода до пет години“.

Или преведено от юридически език – престъплението е професионална непредпазливост.

Това от друга страна означава, че има лице, което е на служба в някоя институция и не си е свършило работата както трябва, за да се стигне до нелепата и ужасна смърт на малчугана.

Разпитани са били множество свидетели, и вече са готови три електро-технически експертизи, една пожарна, една трасологична и една съдебно-медицинска.

Въпреки това обаче, от държавното обвинение към момента отказват да оповестят каква еистинската причина за фаталния край на момчето, като се аргументират, че правят това, за да постигнат целите на разследването  и то да не бъде опорочено.

Целта на електротехническата експертиза е да установи причина за възникване на пожар, обясняват специалисти.

Припомняме, че Ангел издъхна на 19 май около 18.00 часа в училищния двор, докато си играело с приятелчета.

Четвъртокласникът внезапно посинял, паднал на земята и починал. Първоначалната версия бе, че токов удар е причинил смъртта на детето той се докоснал до скъсан кабел с течащ ток по него, който се намирал до оградата на площадката за игра в двора.

Ангел си играел на топка с други деца, когато тя се ударила в жица, по която тече ток. Жицата се откъснала и паднала върху металната ограда. Ангел се допрял до нея и токът го повалил. Дядото веднага го качил в колата си да го кара в болницата, но междувременно се засякъл с повиканата линейка, която поела детето.

След трагедията обаче от ЧЕЗ обявиха, че вината за съмртта на детето не е тяхна.

Това заяви тогава шефката на регулатора Евгения Харитонова и призна, че тя самата е била доста агресивно настроена.

Проверката на ДКЕВР е показала, че видимо до захранващия училището с ток кабел е горял огън.

Били са натрупани голямо количество дървета и клони. Пламъкът му е нарушил целостта на изолацията на кабела. По думите на очевидци, подали информация до ЧЕЗ, момче от 9-ти клас на същото училище е демонтирало метална тръба, опъваща мрежата на футболната врата и я е хвърлило неволно към захранването. От това се получава късо съединение.

„Хората не трябва да палят пожари – палили са огън там, дете се правило на юнак и скъсало проводник от старите селски радиоточки, който бил оголен и дал накъсо“, обясни Харитонова.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене