Освен кучета и котки Мая Нешкова отглежда и гълъб

Певицата с двете си дъщери и домашните си любимци СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Любимата порода кучета на певицата е териерът

В семейството на певицата Мая Нешкова домашните любимци са на пиедестал. “Имаме кучета, котета, гълъбче, кончета – много животинки”, казва с усмивка тя. Наскоро едно от тях, златният ретривър Лорд, навърши 7 години. Кучето е кръстено в памет на предишен домашен любимец на съпруга ѝ – боксера Лорд. Всеки път, когато Нешкова се прибере вкъщи, ретривърът я посреща с възглавница в устата. “Първо лае много заплашително, сякаш има страшно куче в дома, но щом се отвори вратата, тича, за да ме посрещне”, казва тя.

Цялото семейство отбелязало рождения ден на Лорд преди няколко седмици. Направили голяма торта от кюфтета под формата на цвете.

“Най-голямото беше за него, а малките – за всички останали”, спомня си певицата. Но Лорд не обича много да се снима. “Като насочиш камерата към него, и започва да се сърди”, смее се тя.

Нешкова с двете си кучета – златния ретривър Лорд и пинчера Лари

Като всяко пале и ретривърът на певицата правел много бели. “Ядеше всичко, докато се научи, но сега е най-прекрасното същество на света”, казва тя. При това е много послушен, гледа я в очите като човек и изпълнява точно това, което му казва.

Нешкова е горд стопанин и на четвърто поколение пинчери. “Моят Лари вече е на 14 години”, с усмивка казва певицата. Името му не е случайно. То е вдъхновено от името на първия пинчер на Нешкова – Лада. С него се сдобива по време на турне в бившия СССР. Лада съчетава с името на боксера Лорд, така се ражда Лари. Трябва да уточним, че сегашният ѝ домашен любимец е Лари Втори.

“Пинчерът ми е любимата порода от дете”, казва Нешкова. “Повече се привързват към теб, отколкото да те слушат, но са своенравни”, допълва тя. Въпреки това са много обичливи и искат пълното внимание на стопаните си. “Да виждаш в очите му, че ти си целият му свят, е страшно задължаващо”, казва Нешкова.

За нея, като изпълнител, който днес може да е на сцената в София, а утре на тази във Варшава, най-голямото предимство на породата е, че не се уморява бързо и позволява да пътува лесно навсякъде. “Може да го вземеш със себе си и да не страда, докато те няма”, казва певицата. Тя още си спомня как преди години се върнала от свое пътуване до Лондон. Тогава я посрещнал Лари, първият ѝ пинчер с това име. “Парализира се, цяла седмица не можеше да дойде на себе си от факта, че ме е нямало толкова време. Много са нежни, с фини душички”, казва певицата. Спомня си как майка ѝ разказвала за тъгата на първия ѝ пинчер Лада. Когато Нешкова я нямало, кученцето хващало с муцунка нейна дреха и се скривало под леглото.


Мая Нешкова с персийката Кити

В дома на певицата грациозно се разхожда и една персийска котка. “Тя се казва Кити и е дъщеричка на предишната ми персийка, която беше Лизи”, казва Нешкова. Името на животинчето идва от английски език (kitty се превежда като коте – б.а.). “Кръстникът на едната ми дъщеря живееше в Лондон. Той си хареса едното от бебетата котета. Нормално е да го кръстят Кити. В последствие се оказа, че е много трудно да се пренесе там, и си остана вкъщи”, обяснява певицата.

“Обичам си животните, въпреки че понякога им се ядосвам, нормално е”, шеговито допълва тя. Дори е забелязала, че когато домашните ѝ любимци се чувстват виновни за някоя беля, стават много мили и искат да ѝ угодят по всякакъв начин.

Най-честата им пакост е гризането на чехли, възглавници, закачалки и т.н.

В семейството на певицата има и гълъб. Преди 11 години го намира мъжът ѝ. Птицата била ранена и те решили да се погрижат за нея.

“Смятахме, че крилото ѝ ще се оправи и ще излети, но всъщност не успя. Така живее вкъщи между котки и кучета”, смее се Нешкова, защото сред животните в дома ѝ цари истинска хармония.

От няколко години грижите за гълъба е поела една от дъщерите ѝ. Птичката носи името Човче. “Така сме я кръстили, защото като малка си играеше с едно червено топче, което удряше с човката си”, спомня си със смях Нешкова.


Дъщерите ѝ си имат коне и са любителки на ездата. “Отглеждат ги в база, естествено”, казва певицата. Конят на Весела се казва Оги, а на Йоана – Бюти. Още докато са на 2-3 години, момичетата ходят с майка си да яздят понита.

“Конят в нашето семейство е издигнат в култ”, шеговито допълва Нешкова, тъй като първата ѝ голяма песен е “Конче вихрогонче”. “Това животно е символ на благородство, на необуздан, буен дух и е част от българския натюрел, който сме позабравили. Всъщност конят и кучето са били основните животни, съпътстващи старите българи”, казва Нешкова.

Най-трудното за певицата, която отглежда толкова много животни, е да намери време за всяко едно от тях. “Съпругът ми например не обичаше да ходи по парковете и горите, но Лорд го научи. Всяка сутрин излиза с него, ако аз не мога, и ходят по един час в парка, което е супер изживяване. Животните ни учат на много неща”, казва певицата.

24chasa.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене