Зам. кметът на Петрич Хр. георгиев изхвърлен от гилдията на частните съдебни изпълнители

84-01-81-Hristo-Georgiev-zam.kmet-po-TSU

След 7 години „под прикритие“ управникът е натопен в професионалната камара и на 13.05. т.г. министър З. Златанова пракрати правомощията му

Министърът на правосъдието Зинаида Златанова прекрати със заповед правомощията на заместник-кмета на гр. Петрич Христо Василев като частен съдебен изпълнител. Служебният му архив е предаден на колегата му Шукри Дервиш, който има кантора и в Гоце Делчев, и в Сандански.

Регистрираният под №799 с район на действие Благоевградска област петрички управник губи правос­пособността си на основание чл. 31, ал. 1, т. 5 от Закона за частните съдебни изпълните­ли. Съгласно тази точка пра­воспособност се губи „при несъвместимост по чл. 6“, който указва, че частният съ­дебен изпълнител не може ед­новременно: „1. да бъде на­роден представител, минис­тър, кмет или общински съ­ветник; 2. да заема длъжност в държавен или общински ор­ган по служебно правоотно­шение; 3. да работи по тру­дово правоотношение“. Хрис­то Георгиев е нарушил и три­те точки от чл. 6 на ЗЧСИ, и то още през 2007 г., когато стана заместник-кмет на об­щина Петрич в екипа на Ве­льо Илиев.

Пълна мистерия е как ве­че 7 години петричкият зам. управник е успявал да запа­зи мястото си на частен съ­дебен изпълнител, при усло­вие че колегите му в това съ­дебно изпълнение са длъжни всяка година да подават дек­ларация както в НАП, така и в Камарата на частните съдеб­ни изпълнители, в които да посочват работят ли нещо друго извън съдебната канто­ра и ако да – какво точно. Според източници на „Стру­ма“ късметът на Георгиев е свършил тази година, след ка­то в Камарата на частните съ­дебни изпълнители постъпил сигнал от Петрич за несъв­местимите функции.

Битката да се запази мястото на съдебен изпълни­тел си заслужава усилията, защото за годишните прихо­ди на частните съдебни из­пълнители в страната се носят легенди. Те получават процент от стойността на всяка сделка и огромни так­си, което им формира годиш­ни приходи от над 100 000 лв. В момента частните съдебни изпълнители в страната са 163-ма, последният конкурс за попълване на бройката бе­ше през 2012 г. и според слу­хове от правосъдното минис­терство те са напълно доста­тъчни в страната. Тоест из­пусне ли човек веднъж това място, ще е почти невъзмож­но да го заеме пак, защото конкуренцията сред правис­тите в страната е огромна и в бранша се шегуват, че в Бъл­гария е по-лесно човек да стане президент, отколкото частен съдебен изпълнител.

Въпреки че от 13″май-Хр. Георгиев няма нищо общо с частното съдебно изпълнение, данните му като ЧСИ още стоят в интернет с адрес за ко­респонденция в гр. Петрич, ул. „Полковник Дрангов“ №10, ет. 1, и 2 телефонни номера, на които вчера никой не отговар­яше. Срещу името му излизат и несъвсем ласкави комента­ри по форумите, според кои­то той вече е „новият бей на Петрички санджак“ – титла, спечелена благодарение на информацията за евтини имо­ти, която имат частните съдеб­ни изпълнители.

Без да има всякакво право като служител в изпълнител­ната власт да е частен съде­бен изпълнител, Хр. Георгиев е участвал активно в мероп­риятията на професионална­та камара, разкрива сайтът й. В доклада на камарата за ми­налата година дори има него­ва снимка с футболния отбор на българските съдебни из­пълнители, които от 6-и до 8- и юни са ритали мач в унгар­ския град Кешкемет във фут­болния турнир на малки вра­ти „Евродунав“, организиран от домакините с участието на събирачи на дългове и от Че­хия, Словакия и Сърбия. Заед­но с колегите си зам. кметът под прикритие се представил толкова добре, че отборът ни получил купата за честна и спортсменска игра, а капита­нът на сръбския отбор връчил лично медала си на капитана на българския отбор. Едва ли сърбинът е знаел, че в българ­ския отбор има играч, чието място не е там.

Още в началото на година­та заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапун- джиева, която е от Якоруда, обяви, че в правосъдното ве­домство обсъждат промяна в закона, според която при теж­ки случаи на нарушение пра­вото за упражняване на про­фесията „частен съдебен из­пълнител“ може да се отнеме окончателно, а не както е в момента – за срок от 5 годи­ни. От Сапунджиева са и циф­рите, че за миналата година са били образувани 21 дисцип­линарни производства срещу частни съдебни изпълнители,а в началото на тази година са постъпили 10 жалби срещу гилдията. Най-вероятно една от жалбите е била точно за­ради неправомерния лиценз за частен съдебен изпълнител на заместник-кмета на Петрич Христо Георгиев.

Самият Георгиев е юрист, семеен, с две деца. Бил е по­лицай в Икономическа поли­ция в Петрич и адвокат, след което печели конкурс за час­тен съдебен изпълнител. Вли­за в политиката през 2007 г., когато е избран за общински съветник, като водач на лис­тата на „Гергьовден“, и ведна­га след това кметът Вельо Ил­иев го назначи за свой замес­тник. През 2011 г. схемата се повтаря – Георгиев води лис­тата на коалиция „Гергьов­ден“- НДСВ, влиза в послед­ния ОбС и се връща на старо­то си място в изпълнителна­та власт като ресорен по те­риториално и селищно ус­тройство и обществен ред.

Според сега действащия Закон за ЧСИ Хр. Георгиев мо­же да възстанови правоспо­собността си след прекрат­яване на дейността му като заместник-кмет, тоест догодина, когато изтича мандатът на местните управи. Искането за възстановяване на правоспо­собност на един частен съ­дебен изпълнител се прави пред министъра на правосъ­дието в едномесечен срок от отпадане на основанието за загубването й. Ако обаче до­тогава влязат в сила проме­ните, за които настоява ми­нистър Сапунджиева, и превид 7-годишната заблуда, в която Георгиев е държал колегите си от камарата, много вероятно е това никога да не стане.

Данъчните декларации на заместник-кмета на Петрич Христо Георгиев пред Сметна­та палата са чисти – единстве­ната попълнена графа са дру­жествени дялове във фирми­те „ВИП Фалком“ ООД и „Верон-70“ ООД, които Елене Христова Георгиева си е купи­ла с лични средства. „Елене“ вероятно е съпругата му Еле­на Георгиева, която работи в кантората на Шукри Дервиш – същият ЧСИ, който получи ар­хивите на отстранения си пре­ди 2 седмици колега Христо Георгиев. Още през 2007 г., в опит да разсее съмненията за конфликт на интереси между ангажиментите му на частен съдебен изпълнител и заместник-кмет на Петрич, Хр. Геор­гиев заяви, че документално си е изчистил нещата и е по­канил в кантората си да рабо­ти колегата му Шукри Дервиш. Дотогава кантората на Дер­виш се намираше в админис­тративната сграда на коопера­ция „Златен лист“, но преди го­дина и половина бе извършен луксозен ремонт на админис­тративната сграда на ком­плекс „Авалон“ и той се пре­мести в един от офисите там.

Вчера в. „Струма“ изпрати питане до Министерството на правосъдието във връзка с казуса „Христо Георгиев“, в което искахме да разберем като какъв се е представял Хр. Георгиев в декларациите си пред камарата и как е ус­пял да заблуждава колегията в продължение на 7 години, но до редакционното прик­лючване на броя отговор не получихме. Следобед изне­надващо стана ясно, че от ми­нистерството се опитват да намерят информация по скандала от Областната упра­ва в Благоевград. Зам. минис­тър Сапунджиева цял ден вди­гаше телефона, за да обясни, че е на среща и не може да говори. Георгиев пък въобще не вдигаше телефоните. Той е в отпуск.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене