Съветниците от ОБС Гоце Делчев с мотивирано писмо до Министерски съвет за отпускане на персонална пенсия на 9 годишната дъщеричка на убитият от гръм в Пирин Айдън Туфанов от Лъжница

Общинските съветници от ОБС Гоце Делчев на последната си сесия взеха решение да изпратят мотивирано писмо до Министерски съвет за отпускане на персонална пенсия на 9 годишната дъщеричка на убития от гръм това лято в Пирин Айдън Туфанов от село Лъжница.

Писмото до Министерски съвет е по повод постъпила молба от майката на 9 годишното сираче за отпускане на персонална пенсия на детето й. Тя подала документи в териториалното поделение на НОЙ Благоевград за  наследствена пенсия но й било отказано такава тъй като починалият родител нямал достатъчно трудов стаж. Общинските съветници гласуваха в пълното си мнозинство водени от факта, че персоналната пенсия е единственият начин Фатме Туфанова да бъде подсигурена със сигурен доход.

Припомняме, че 32-годишният Айдън Туфанов почина на 29 юли тази година след като бе ударен от гръм докато изкачвал Пирин с мотор с още трима негови колеги. В местността „Добро поле“ обаче ги застигнала силна буря, вследствие на което паднала мълния и го поразила.

Същия ден, четиримата мотоциклетисти от Мото клуб „Лъжница“ сред които и Айдън Туфанов отивали на приятелска среща с още петима техни колеги мотористи от клуба в Банско, които са преминали маршрута до вр. „Ореляк“ от другата страна на Пирин.

Мотористите от двата клуба – Банско и Лъжница, често си устройвали срещи и състезания на връх Ореляк.

Така, страховитата буря се разразила около 13,30 часа, малко преди двете групи да се срещнат на уговореното място. Злощастната случка станала, когато групата от Лъжница била в местността “Добро поле“. Именно там мълнията отне живота на 35-годишния Айдън от Лъжница и рани още един моторист от Корница.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене