Тютюнопроизводителите от Рибново гонят комисията на изкупвателната кърджалийска фирма „САКЕ“

Тютюнопроизводителите от Рибново гонят комисията на изкупвателната кърджалийска фирма „САКЕ“, мачкат им труда и продукцията с 5-6 лева изкупна цена за килограм.  

Истински бунт се е завихрил тази сутрин пред изкупвателният пункт за тютюн в гърменското село Рибново, съобщиха хора от селото.

От вчера кърджалийската изкупвателна фирма „САКЕ“ купува тютюните в Рибново.

Местните тютюнопроизводители съобщават, че в първият ден на изкупната кампания, комисията е оценила тютюните на няколко семейства на средна цена от 8,25 лева за зарибяване, но от вчера следобед комисията е пуснала в действие балтията и оценява максулите на производителите на крайно ниските цени, а именно между 5 и 6 лева за килограм.

Пред самият пункт са струпани много коли пълни с тютюни които чакат реда си по предварително изготвения списък, за да продадат продукцията си, но ниските цени с които буквално фирмата посича труда им ги плаши и почти всички се отказват да сложат на кантара тютюните си и ги връщат обратно по домовете си.

Всички производители в Рибново са единодушни, че комисията незабавно трябва да напусне изкупвателния пункт и да си тръгне от селото, ако не започне реално да оценява качеството на тютюните и да дава добри цени.

Под натиска на недоволните местни тютюнопроизводители още вчера е извикан експерт-оценител който е наложил повторно оценяване и окачествяване на вече оценена вчера продукция на крайно ниските цени които са били коригирани след повторното окачествяване.

Кмета на селото, Феим Иса също е на място, съобщават от Рибново. Той е провел разговори с управителя на изкупвателната фирма и на този етап изкупуването е възстановено.

Ще реагираме остро при всеки опит за обезценяване на продукцията и труда ни, трепем се по нивите за да изкараме пари за препитание и накрая идват едни хора които купуват на ангро и на възможно най-ниски нереални цени за да реализират големи печалби а нас кучета ни яли.

Оставаме в готовност за остри реакции към всеки некоректен опит на изкупвачите да ни смажат за поредна година с ниските цени, са категорични рибновалии.

Те завяват, че при случай на некоректно оценяване на продукцията, ще изгонят ако трябва със сила комисията и няма да продадат тютюните си на „САКЕ“. Всяка година като дойде време да продаваме продукцията си направо трески ни тресат, защото очакваме отново да бъдем порязани жестоко и трудът ни да замине по вятъра се жалват производителите на жълтото злато  от Рибново.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене