„Дар ми дойде“, викаха днес на строящ се храм в Гоце Делчев (ВИДЕО)

По стар български обичай, днес на покрива на строящият се храм „Рождество Христово“, в Новия квартал на Гоце Делчев, се извърши старинния обичай „дар ми дойде“. Това е ритуалът с който се ознаменува поставянето на керемидите на покрива на нов строеж – дом, църква, училище или друга частна или обществена сграда. Счита се, че полагането на керемидите на покрива на новата сграда е най-важният етап от строителството.

Първоначалната идея е била още през осемдесетте години на миналия век, в квартала да се построи малък молитвен параклис. Причината била няколкото поредни смъртни случая на млади хора в квартала. Инициативата е на няколко христолюбиви съседки на чело с Атлаза Щерева, които започнали набирането на дарения. Задачата тогава се оказала изключително трудна защото през социалистическия режи подобни инициативи са се считали за ерес. След демократичните промени, покойният вече митрополит Натанаил благослови инициативата и заяви, че не само че благославя, но и ще помогне, като вместо параклис, на това място да се построи голям храм, посветен на „Рождество Христово“. И така, на 29. септември 1999 г., е осветена първата копка на голяма квартална църква. Едва деветнадесет години по-късно, днес бе ознаменуван най-важният етап от строежа – поставяне керемидите на покрива. Обичаят повелява, всеки вярващ да направи на строителите дарение според възможностите си. Главният майстор поема даровете и от покрива на строежа благославя дарителите и отправя (често пъти и закачливи) пожелания за здраве и късмет на дарителя.

Църквата „Рождество Христово“ вече е петият действащ църковен храм в Гоце Делчев. Още преди две години, в строящата се сграда, в приземният етаж бе обособен параклис „Св. Лука“  в който редовно се провеждат свещенослужения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене