10 деца на зелено училище в Банско приети в болница

линейка

10 деца, които са на зелено училище в Банско, бяха приети вчера сутринта с хранително отравяне в болницата в Разлог. Други три са освободени след преглед в Спешния център. Децата са приети с повръщане, а някои от тях и с разстройство. Управителят на МБАЛ – Разлог д-р Божидар Велев съобщи, че децата не са в тежко състояние, но се налага лечение, тъй като са получили дехидратация вследствие на повръщането.

„Децата дойдоха с повръщане, някои от тях и с разстройство. Те са приети заради дехидратацията. Има 2-3 дечица, които продължават да повръщат, но общото им състояние е добро. Те не са в хиповолемичен шок, така че няма нищо обезпокояващо. Ще бъдат включени на системи заради обезводняването”, каза д-р Велев. Той уточни, че поради ремонта на болницата, който тече в момента, една част от децата са настанени в инфекциозно отделение, друга част – във вътрешно.

По повод коментарите, че е възможно причината за натравянето да е от профилактиката на водата в Банско, д-р Велев заяви, че това е малко вероятно, и се въздържа да даде по-конкретен коментар, докато не излязат резултатите от пробите.

На същото мнение беше и една от учителките на децата – Катя Христова, която беше на място в болницата. Натровените деца са от столичното 145-о ОУ. Тя също отхвърли възможността децата да са се натровили от водата и обясни, че навсякъде в хотела са били сложени туби с минерална вода, включително и по стаите, а по чешмите и във всички помещения са били окачени предупредителни табели за това. Учителката беше категорична, че не бива да се всява паника сред хората. „Няма нищо обезпокояващо”, заяви Катя Христова и допълни: „Децата са добре.

Част от тях започнаха повръщане вечерта. Тъй като броят им е по-голям, се обезпокоихме, но те са добре. Снощи децата ядоха кебапчета, но една част от тези, които са в болница и проявиха симптомите, не ядат месо. Не мога да коментирам, докато не излязат резултатите, но лично мое мнение е, че става въпрос за вирус, а не за хранително отравяне”, заяви Христова. Тя допълни още, че директорката на училището и родители на децата пътуват за Разлог и че тези от тях, които решат да останат при децата си, ще бъдат настанени безплатно в хотела в Банско.

Натровените деца са били на зелено училище в хотел „Божур” в Банско. Всичките 54 деца са третокласници, на 9 години. Пристигнали са в курортния град в петък и ще отпътуват днес. Вчера служителите в хотела отказаха коментар, като заявиха, че им е забранено да дават каквато и да било информация, и че управителя го няма.

Два екипа на Областна дирекция по безопасност на храните започнаха щателни проверки още вчера. Освен храните и помещенията ще бъде изследван и целият персонал на хотела. Резултатите от проверката ще станат ясни до дни. Според директора на ОДБХ Михаил Бащавелов миналата седмица е правена проверка на хотел „Божур”, при която не са открити нередности. В събота от хотела са си тръгнали друга група ученици без никакви симптоми.

Това е втори инцидент с натровени по време на зелено училище деца в Банско. През ноември 2012 г. 36 деца и 3 учителки, пак от София, влязоха в болница с натравяне в хотел „Бъндерица” в Банско. Тогава се установи, че причината е стафилококова инфекция, с бактерията бяха заразени 3-ма души от персонала.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене