Без категория

Тютюнджийски бунт във Вълкосел днес, окупират пътища и палят тютюни

протест

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско се събират днес на пореден протест срещу ниските изкупни цени и отказа на фирмите да стартират кампания по изкупуване на договорираните количества тютюни. Протестът е насрочен за днес, 17-и януари, от 10 часа в сатовчанското село Вълкосел.

Земеделците от Вълкосел, което е едно от селата с най-много произведен тютюн в региона, и производители от съседните села предприемат ефективни стачни действия. Те ще блокират пътя за Гоце Делчев и ще палят демонстративно тютюн.

В знак на протест от утре родителите от Сатовчанско са взели решение да не пускат децата си на училище за неопределено време. Целта на отчаяните тютюнопроизводители отново е гласът им да бъде чут от държавата и фирмите, да се ускори изкупуването на жълтото злато на цени не по-ниски от миналогодишните.

Изтече и последният ден от почти едноседмичния срок, който тютюнджиите дадоха на протеста в Господинци миналата седмица на изкупвачите. Въпреки обещанията обаче исканията им не бяха удовлетворени и от утре стартират масови ефективни протести.

Хората не са доволни от сегашните цени на тютюна, които варират от 4,70 до 5,30 лв. за килограм, и от това, че фирмите бавят изкупуването на тазгодишната реколта. Според тях това е тенденциозно, за да се похаби продукцията и след това да бъде купена на безценица.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене