Благоевград със зелени пояси срещу замърсяването

Благоевград ще има зелени пояси срещу замърсяването на въздуха. Това стана ясно днес на пресконференция на кмета д-р Атанас Камбитов. Той е възложил да бъде подготвена  процедура за избор на фирма, която да направи проект за цялостно озеленяване на града. В бюджета за догодина ще бъдат заложени необходимите финансови средства, така че градът не само ще изглежда по-красив и зелен, но и ще има по-чист въздух.

Предвижда се в бюджет 2019 да има повече средства за измиване на града. Поне веднъж месечно улиците ще бъдат измивани, като това ще се прави през нощта.

За да се намали замърсяването на въздуха, кметът Камбитов предвижда ново изискване към фирмите, които осъществяват градския транспорт. Техните автобуси ще трябва да отговарят минимум на екологичен сертификат Евро 5 за следващите 10 години.

„Всички тези мерки предприемаме, за да намалим замърсяването на въздуха. Благоевград не попада в списъка с най-замърсените градове, които получиха финансова помощ по ОП „Околна среда”, но ние сме длъжни да работим в тази посока. Коментирахме с МОСВ и с колегите в Националното сдружение на общините на по-късен етап да има допълнително финансиране и за другите градове”, каза кметът Камбитов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене