Пет лагера в БСП искат избори, ремонтът на кабинета зацикли

централата на БСП

Поне 5 лагера в БСП започнаха да мерят сили преди пленума в събота, твърди „Стандарт“, позовавайки се на вътрешнопартийни източници. Това бави ремонта на кабинета. Преди пленума на социалистите в събота не чакайте каквито и да било рокади, казаха вчера за „Стандарт“ висши социалисти. В следващите 10 дни няма да се случи нищо, още по-краен бе шеф на комисия в Народното събрание. Причината е, че преди това социалистите искат да решат вътрешните си проблеми. Както и да постигнат по-голяма власт за БСП при рокадите.

Първото крило, начело с Янаки Стоилов, иска смяна на лидера Сергей Станишев и цялото бюро. Още по-крайни социалисти предлагат пълен цикъл отчети и избори в партията. Всички областни шефове са виновни за провала на евроизборите, твърдят на „Позитано“ 20.

Третият, но най-голям лагер, иска БСП не само да си запази властта, но и да я увеличи с повече партийци в кабинета. Анкета сред областните лидери показала, че местните структури не разпознават правителството на Орешарски като екип на БСП. За „свои“ социалистите по места изброявали само Ангел Найденов, Драгомир Стойнев, Кристиан Вигенин и Анелия Клисарова. Четвъртият лагер открито предлагал съюз с АБВ на Георги Първанов. А петият – направо предсрочни избори. Говорител на последната тенденция вчера стана депутатът Мартин Захариев. Той предложи веднага да се насрочи нов вот за парламент.

„Решението е фиксирана дата за избори до края на годината, не служебно правителство – бизнесът и икономиката ще изпаднат в колапс. България не може да си позволи три месеца да бъде блокирана“, коментира Захариев. И допълни, че предстоят промени в министерства и агенции в сектори, които са в „ступор“. Той съобщи още, че на „Позитано“ 20 се обзалагат за следващия председател на БСП. Най-много залози имало, че жена ще поеме ръководството на соцпартията. „БСП никога не е била ръководена от жена“, коментира депутатът пред bTV.

„Пред Станишев има много голяма политическа кариера в Европа. Той е конвертируем в Европа, има европейска окраска, знае езици и вече е разпознаваем там“, добави Захариев.

„Рязане на месо, а не PR ефекти и дребни промени в кабинета. Това е ключът за БСП след катастрофалния резултат на изборите“, каза и червеният депутат Георги Кадиев. По думите му ръководството на партията трябва да даде личен пример и да подаде оставка. „И никакви мимикрии после – да хвърлят оставки, а после да ги преизберем на 90% същите“, отсече той. Негово предложение е да се сформира временно ръководство на БСП от трима души, което да организира следващия конгрес, и новият лидер да бъде избран на него.

„Редовите членове трябва да станат и да кажат какво мислят и какви промени са необходими, нужна е реформа в партията. Ако се чака само на Изпълнителното бюро, нищо няма да стане“, смята Кадиев. Той е на една позиция с повечето си съпартийци по темата за кабинета. По думите му експертното правителство не работи и трябва да бъде намерена нова формула. „БСП носи негативите на това управление“, смята Кадиев. Депутатът призова и четирите партии в парламента заедно с двете извънпарламентарни коалиции – „България без цензура“ и Реформаторския блок – да седнат на една маса и да се разберат за дата за предсрочен парламентарен вот, което да намали напрежението в страната. „Борисов не разсипа БСП, драма няма. Ние имаме същия брой евродепутати, а ГЕРБ с един повече. Но БСП загуби битката за морала“, коментира Кадиев.

За да отклони вниманието на социалистите от рокадите в кабинета и отношенията с ДПС, Сергей Станишев умишлено провокирал дискусия на „Позитано“ 20 за съдбата на Изпълнителното бюро, твърдят от апарата на БСП. И обясняват, че на пленума в събота той ще предложи рокади в соцръководството.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене