Лисабон бави връщането на Хосе –избягалия през Петрич гватемалец

Повече от година се бави екстрадицията от Лисабон на гватемалеца Хосе Гевара Мартинес, който избяга от софийския затвор заедно с авера си Николай Николов-Шатката! „Чака се предаването на Мартинес от Португалия“, потвърди говорителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

През август м.г. гватемалецът е спипан в португалската столица, докато краде кола. Ченгетата му взели отпечатъци и го проверили в системата на Интерпол, където той фигурирал като издирван от България с червена бюлетина.

В края на май 2016 г. районните магистрати образуваха дело за бягството от панделата срещу гватемалеца Хосе и Николай Шатката. Те са обвинени, че на 30 април 2014 г. са избягали от затвора в София, като за бягството си послужили с разрушаване на стена.

Хосе и Шатката разбили стената на котелното, където работели като парнаджии. Оттам се озовали на паркинга пред зандана, където ги чакал тъмносин „Опел Астра“ със син буркан. Колата не е минала през никаква проверка и престояла на паркинга около 20-30 минути, докато пандизчиите успеят да се измъкнат.

Година по-късно се разбира какво се е случило с бегълците. Повод става разбиването на група каналджии. Смята се, че Хосе и Шатката броили по 200 евро, за да минат зелената граница с Гърция. Разследващи предполагат, че Дончо Василев, задържан като тартор на бандата на трафикантите, е бил в опела, изкарал бандитите от затвора. В Петрич Шатката и Хосе били поети от четирима местни каналджии, които ги прекарали в Гърция. Там ги чакали други двама, за да ги откарат до Италия. Шатката и Хосе били оставени на един от входовете за Рим, откъдето следите им се губят.

И докато Хосе Мартинес търка нара в лисабонския кауш, дружката му Шатката се е изпарил яко дим. При ченгетата постъпва информация, че той се крие във Великобритания, но службите на Острова опровергават този сигнал. Получават се и данни, че българинът е засечен в Нова Зеландия, но той така и не е заключен. Снимката му и до днес е сред издирваните престъпници от Интерпол, а криминалисти смятат, че той не е на територията на Европейския съюз. Шатката излежаваше 20-годишна присъда за убийството на наркодилъра Николай Христов-Хайо и бе сред основните свидетели срещу бандата за мокри поръчки „Килърите 3“.

Магистратите у нас чакат с нетърпение довеждането на гватемалеца, за да рестартират делото срещу него. Веднага след задържането на Хосе португалските власти уведомили Апелативния съд във Велико Търново. Магистратите от Лисабон предложили да доведат Хосе за 2 седмици в България, за да приключи делото му у нас и после отново да си го върнат, за да го съдят за кражба на кола. Нашите съдии обаче преценили, че срокът е изключително кратък и се договорили с колегите си Мартинес първо да бъде съден там, да си изтърпи наказанието и после да бъде докаран у нас за рестарт на процеса.

Хосе Мартинес е подсъдим за участие във въоръжен грабеж през 2011 г. в прохода Хаинбоаз. Тогава гватемалецът и трима българи организирали обира на бизнесмена Атанас Атанасов, регионален представител на „Булсатком“. Бандитите с автомати спрели служебния му автомобил, простреляли Атанасов и задигнали над 65 бона. Хосе го удрял с приклад в главата и по гърба и му счупил две ребра. Тримата съучастници на Хосе вече бяха осъдени окончателно и получиха общо 38 г. решетки.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене