Здравословно с Цветелина Хаджиева: 10 начина да се храниш здравословно на работното място

Искахме революция, получихме я! Претърпяхме я във всичките й форми, варианти и измерения. Тя донесе много, но и ни взе много. Вече хората, средата, предметите, ценностите, принципите нищо не е същото. Спокойният, организиран, подреден живот се замени с безкрайно стресираща динамика, която доведе до здравословни проблеми, като резултат от стреса, заседналия начин на живот и нездравословната храна. Според СЗО 60% от хората водят заседнал начин на живот, който влошава качеството на живот наред с храната, лишена от здравословни ползи. До такава степен се урбанизирахме и технологизирахме, че вече ни се налага много по-малко да се движим, още повече че работните места главно са седящи. Като се замислим седи по всяко време и по всеки повод. Седим на път за работа, седим на работното място, седим на почивката, седим на път за вкъщи, седим на вечеря, седим на дивана пред телевизора, седим в леглото…. Да, и се движим, но колко се движим на фона на общите часове, прекарани в седене?! Изначално отредената ни функция да се движим постепенно се разми във времето и се замени със седене върху меки, кожени кресла, които примамват и подканват да седим повече и повече…

Така е и когато сме на работа. Все повече професии станаха седящи и тези, които преди налагаха движение, днес това движение се свежда до натискането на един бутон. А това заседяване пък от своя страна провокира към по-често похапване, така, по между другото или просто неусетно. И това похапване при всички случай е нещо не дотам здравословно, като оправданието е с липсата на време. Нищо не може да оправдае липсата на грижа за твоето собствено здраве. Затова ти предлагам 10 начина да се храниш здравословно на работното място:

  1. От вечерта си приготви нещо бързо, здравословно и удобно за носене в чантата. Това могат да бъдат препечени пълнозърнести филийки, намазани с паста от авокадо, извара, копър, зехтин и сол или лимецови крекери със семена; пълнозърнести бисквити с бадеми и кокосово масло пълнозърнести палачинки със солена плънка и за още идеи сте тук на правилното място 🙂
  2. Друг интересен вариант е придобилата наскоро известност офис салата или салата в буркан, която лесно може да носите в чантата си и е особено лесно да направите. Първо сложете дресинга. Най-просто това може да бъде зехтин, лимонов сок и сол. След това твърдите елементи – варива, ядки, тофу, сирене и т.н. После по-тежките зеленчуци, нарязани, като домати, краставици, моркови и др., и накрая най-леките зеленолистни. Затворете капака на буркана плътно и когато решите да ядете салатата само разклатете, за да се овкусят и разбъркат добре всички съставки. Така ще имате под ръка свежа салата, с която ще си гарантирате необходимата дневна доза от фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.
  3. Изградете си навик сутрин да ставате поне 10 мин по-рано, за да си приготвите вкусно, полезно и пълноценно смути, което в подходяща чаша може да вземете със себе си и да изпиете по-късно на работа. Така ще си гарантирате здравословен старт на деня, който ще ви зареди с енергия и добро настроение.
  4. Вечер след вечеря отделете един час да си приготвите домашни гризини, мъфени, сурови веган десертчета, които винаги да са ви под ръка, когато огладнеете и наистина нямате време да обядвате.
  5. На малките почивки, в които обикновено някой колега ще почерпи с нещо нездравословно, намерете извинение и отскочете до близкия фреш бар да си вземете освежаващ сок или смути.
  6. Винаги дръжте близо до вас плодове, сурови ядки, сушени плодове и за екстремни случай черен шоколад. Тези храни винаги ще ви заредят с енергия в моментите на преумора и отпадналост.
  7. Вместо следобедно кафе си направете тонизиращ качествен чай, които дори ще ви подейства затоплящо особено през студените дни.
  8. За случаите, в които сутрин не намирате време да си направите смути или друга лека закуска, дръжте на работното си място домашно приготвено мюсли – овесени ядки, овесени трици, кокосови стърготини, орехи, сушени плодове, семена. Така винаги може да си добавите към киселото мляко или плодовия сок и да закусите качествено и здравословно.
  9. По възможност носете всеки ден със себе си ферментирала напитка – камбуча, кефир, айрян, които ще се грижат добре за храносмилането и чревния трак, като ще ви предпазят от евентуален запек и проблеми с чревния тракт.
  10. И накрая, споделяйте храната си! Почерпете колегите си и така сами ще се убедят, че домашно приготвената храна е най-вкусната и полезна, а вие дори ще си спечелите последователи и така обядите ви ще бъдат забавни и още по-приятни с компания.

ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА НАВИК! Така че, ако виждате необходимостта от промяна в светлината на здравословното хранене, просто променете навиците си, като се стремите да си изградите полезни такива!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене