Домашният арест спасява аптекарката от онкоболницата Св. Тюлекова от дисциплинарно наказание

Аптекарката в благоевградската онкоболница „Св. Мина“ Светлана Тюлекова, която бе обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с лекарства за раково болни, e временно отстранена от работа със заповед на управителя д-р Георги Георгиев. „Тъй като в момента е следствена и под „домашен арест”, аз не съм в контакт с нея и няма как да започна дисциплинарна процедура по Кодекса на труда, при която задължително се изискват обяснения, преди да бъде наложено наказание”, поясни д-р Георгиев. Той добави, че в болницата е извършена проверка от ИА „Медицински одит”, резултатите от които са постъпили вчера и те са че няма констатирани  нарушения. В хода на разследването, което ГДБОП започна на 4 октомври по разпореждане на наблюдаващия прокурор от Спецпрокуратурата Лидия Манолова, в двете болници са извършени съвместни проверки от Агенцията по лекарствата, Медицински одит и НЗОК.

„В доклада, който получих за софийската болница „Св. Йоан Павел“, са констатирани множество нарушения и е изготвено предписание за затваряне на болничната аптека. За благоевградската болница „Св. Мина“ още не съм видяла доклада. Продължаваме да работим активно, на този етап няма направено искане за изменение на мерките на 7-те обвиняеми”, заяви за в. „Струма“ спецпрокурорът Лидия Манолова.

Аптекарката Светлана Тюлекова е с мярка „домашен арест“, която й бе наложена от съдия Мариета Райкова от Специализирания наказателен съд с мотив тежко заболяване. Заради здравословни проблеми такава мярка бе определена и на управителката на софийската болница „Св. Йоан Павел“ д-р Небесна Балджийска и нейната дъщеря д-р Зора Балджийска. Според разследващите дъщерята изписвала и изнасяла лекарствата, които предавала на съпруга си Борислав Сотиров, а той ги давал на Милослав Пейков, който е обвинен като лидер на престъпната група. Той бил безработен, но в миналото се занимавал със сметопочистване.

Тарторът на бандата пък продавал скъпоструващите лекарства на лицензираната фирма за реекспорт „Киара“. Посредникът Пейков идвал в дома на аптекарката Светлана Тюлекова в Благоевград, където получавал от нея изнесените лекарства. На 4 октомври, след като си тръгнала от работа, тя е задържана от антимафиоти в момента, в който взимала такси в района на онкоболницата „Св. Мина“. В чантата й са открити 8 кутии с вносни ампули, сред които едно от най-скъпите „Неоласта“, предназначено за болни след лъчетерапия. Веднага е извършен тараш в болничната аптека в присъствието на началника на аптеката фармацевт Милка Николова и управителя на болница д-р Георги Георгиев. При описа на лекарствата е открита липсата точно на тези 8 ампули.

Престъпната банда за нелегална търговия с лекарствата на онкоболни е действала от май 2017 г. до разкриването й на 4 октомври 2018 г. Участниците в мрежата са получавали сериозни суми, скъпоструващите вносни лекарства за болните на стойност 1500, 5000, 6000 лв., които са покривани от Здравната каса, са били реекспортирани в чужбина на многократно по-високи цени. Разследващите са намерили фактура за износ на две от тях на стойност 116 000 лв. Престъпната схема, по която е източвана НЗОК и е завъртяна нелегална търговия за сметка на болните, е била чрез фалшифициране на медицинските документи, в които са описани фиктивни вливания на пациенти. Това е установено от свидетелските показания на онкоболни, чиито имена фигурират в графика за вливания. Засечката показала, че те не са ходили тогава на процедури. Установено е, че  лекарствата са заменяни с други, с изтекъл срок на годност, които могат да бъдат токсични. По делото е назначена химическа експертиза, която ще установи състава на иззетите за анализ лекарства. Разследващите установяват кои лекари са оформили документацията за изнесените от аптекарката лекарства и на кои раковоболни са били изписани.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене