С точене на трахана и домашна юфка започна подготовката за Коледният базар в Гайтаниново

Възрастните дами от хаджидимовското село Гайтаниново, които приготвят най-добрите ястия за  традиционният  Коледен базар в селото, провеждащ се в навечерието  на светлия християнски празник, запретнаха ръкави и се захванаха с точенето и сушенето на вкусните тестени домашни изделия – траханата и домашната юфка.

Всяка година на Коледният базар в Гайтаниново се предлагат от тези кулинарни вълшебства които се изкупуват масово от гостите на селото  и които се хапват с удоволствие от всички за закуска или вечеря в студените зимни дни гарнирани с домашно сирене или пресни свински пръжки от заколените по Коледа домашни прасета.

 Закъснялата есен която благородно и в изобилие продължава да гали със слънчевите си лъчи югозапада, е най-подходящото време за приготвяне на домашните тестени изделия. Затова и възрастните дами от Гайтаниново посветиха двата почивни и слънчеви дни на точилките и тестото от което приготвят най-вкусните домашни юфки и трахани.

Днес почти по цялото село Гайтаниново, по тераси и  градини на снежно бели постелки почти във всяка къща се сушат под благодатните слънчеви лъчи големи точени кори за юфката и претритата през ръцете на сръчните гайтанинчанки трахана.

В почти всички села в неврокопският край, жените по късна есен точат и сушат на слънцето за зимата домашна юфка и трахана. След като слънцето си свърши своята работа, домакините препичат  във фурната натрошените листа за юфката които придобиват невероятният вкус на българския домашен уют който е пословичен и не се среща никаде по света.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене