Шеф Манчев без кошмари и скандали на гости в кухнята на „Омая“

Шеф Манчев в еко –селище  „Омая“ без  кошмари и скандали в кухнята , облиза си пръстите от гозбите на Тина, домашна кокошка със зеленчуци в гърне, крем супа от кестени, сланинка и кюфтенца на скара ,любимото му телешко бон – филе   мн. др

„Ах,ако искате да попаднете в истинско екоселище, далеч от цивилизацията, градския прах и шум, това за мен е точно комплекс „Омая“ край хаджидимовското село  Гайтаниново! Пристигнах тук за първи път  с мои приятели но се заричам ,че не  за последен. Очарован съм  и от природата и от самият комплекс ,но най интересното и най- важното за мен  бе че,  предлагната храна е истинска ,сирене и кашкавал с уникалният вкус на  истинските млечни продукти , домашно приготвени сладка от боровинки , малини и други горски  плодове , гъби и какво ли още не.Даже виното и ракията нямат нищо общо с тези от магазините  и другите кръчми и заведения .Останах възхитен , а Тина, тя  направо се оказа вълшебница в кухнята , наложи ми се лично да проверя дали наистина тя ги приготвя тези вкусотии които си поръчахме и ни се сервираха бързо и в страхотен  вид на масата“ .

 Това каза пред медията  ни днес  един от най-известните майстор готвачи у нас, Иван Манчев, познат като шеф Манчев,който за три дни заедно с приятелите си  тв- водеща и репортер Деси Цонева  ,дъщеря на покойният  Димитър Цонев и внучка на артиста Коста Цонев и нейният любим мъж , Явор Стефанов ,  собственик на издателска къща „ Анибус“бяха гости в  еко селище „Омая „ край хаджидимовското село Гайтаниново.

Оказа се ,че Деси и Явор не за първи път отсядат в „Омая“ но, този път решили да поканят с тях през почивните дни в любимото им местенце и приятелят им Иван Манчев .

Един час се оказа малко като време за шеф Манчев да лее  суперлативи  най- вече за кухнята и вкусотиите които му приготви Тина Цуцуманова .

Ядохме в „Омая“ с моите приятели  Явор и Деси  страхотна домашна кокошка със зеленчуци в гърне, крем супа от кестени, любимото ми телешко бон- филе  приговено по уникален начин , изкефихме се на вкусната домашна сланинка на скара и кюфтета ,каймата за които се приготвя по специялна рецепта на „Омая“ и най- важното нямаше„ кошмари“ в кухнята която по  навик инспектирах основно , сподели Иван Манчев  който е в  топ 10 на българските шеф-готвачи.

Освен страхотен професионалист , той е  изминал дългия път на една успешна кариера и е собственик на верига ресторанти.  Иван Манчев е от малкото истински експерти в ресторанстьорския бизнес у нас като на високо ниво постави и цялостният бизнес на собствениците на „Омая“ .

 За собственият си опит и бизнес  Манчев сподели, че е готвил  за Бил Клинтън, за Владимир Путин е че, на крака в един от ресторантите му дошъл не кой да е, а холивудската знаменитост Вини Джоунс.

По-интересното обаче което разказа пред медията ни шеф Манчев бе откъде  е добил цялата тази увереност в поведението, на която сме  свидетели в почти всеки сезон от „Черешката”.

Отговорът бе – Швейцария! Малцина знаят, че през 1999 г. Иван Манчев заминава за Швейцария, за да работи. Именно там се преобръща и цялостната му представа за професията. А и не само за нея. Той завършва техникума по обществено хранене в Банкя, „Туризъм” в Техническия университет в Габрово, както и „Търговия и маркетинг” в Българо-датския колеж по търговия, маркетинг и туризъм. Но не оттам черпи познания за реалния живот.

„В Швейцария видях всъщност колко е труден този бизнес, но, от друга страна, и колко интересен е”, сподели още Манчев. И добавя: „Там ми повлияха страшно много, научих се на ред и дисциплина. На това как да бъдеш взискателен с персонала си, към продукта, към менюто. Всичко това, за да може накрая да има един добър резултат”.

В личен план обаче Иван Манчев е категоричен ,че дължи  най-много на своя баща. Именно от него взема ценните съвети и упоритостта в работата си

„Улaвям ce пoнякoгa, и тoвa e чecтo, чe cи гoвopя c нeгo нayм. Toлкoвa цeнни cъвeти и ypoци ми e дaвaл пpeз гoдинитe, тoй e чoвeкът, нa кoгoтo нaй-мнoгo ce възxищaвaм нa тoзи cвят. A  това, чe нe e дo мeн ceгa, e нaй-гoлямoтo ми cтpaдaниe” споделя истински натъжен топготвачът.

Манчев  призна ,че е инспектира  неотдавна стола, в който народните представители обядват в почивката между заседанията.

„Аз държах да видя стола, точно защото казват, че не е нищо особено. И наистина не е. Има още какво да се желае. Видях неща, които лично на мен не ми харесаха. Смятам, че нивото трябва да е доста по-високо“, обясни Манчев споделяйки, че са му направили лошо впечатление например доста сухите карета. Но имало и други неща, които не би ял там.

„Ние в България малко сме лаици на тема здравословно хранене, защото отиваш и купуваш едно БИО пиле, но всички други продукти около него не са БИО. Или купуваш истинско сирене, ама доматът е пълен с нитрати. По този повод, има една „кошница”, едно сравнение на Световната Асоциацията на професионалните готвачи – богатата страна какво яде, средно богатата и най-бедната. Оказва се, че най-бедните страни  ядат най-здравословно, защото те си го произвеждат. Ние все пак имаме села, в които все още се произвеждат домати, лук, сирене, например… Много от нещата са ни екологично чисти. Точно по средата сме. Не сме от най-индустриалните, не сме и от най-бедните, но сме по средата.

Установих го всичко това за пореден път и в „Омая“ където всички продукти с които работят в тяхната кухня са домашно производство  и ги поздравих от сърце  за старанието и за всичко което правят . Скоро ще дойда отново тук и ще готвим заедно с Тина ще направим заедно един кимбилдинг и ще поканим много хора да опитат от  вкусотиите  които ще приготвим  , само да сме живи и здрави , скоро ще е, изненадите предстоят „ разкри новината  която остави за десерт преди да  отпътува за столицата атрактивният  шеф Манчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене