Утре е Димитровден , храмови празници и курбани в църквите в Тешево и Ново Лески

Две села в община Хаджидимово утре  на християнският празник  Св. великомъченик Димитър  Солунски Чудотворец   празнуват храмови празници на местните си храмове както и празниците на населените си места. И в двете села в църквите носещи името на Свети Димитър ще бъдат отслужени празнични литургии а много християни ще запалят свещи и ще се помолят за здраве и благоденствие на семействата си и тези на близките им.

ЦЪРКВАТА СВЕТИ ДИМИТЪР В СЕЛО ЛЯСКИ

Празникът на село Тешево който от години се празнува на 26 октомври – Димитровден  стартира още тази вечер. Няколко наборни срещи са организирани в местният ресторант където ще се съберат местни наборняци от близо и далеч. Гости и местни ще се веселят също тази вечер традиционно  на площада в селото в навечерието на светлият празник.

Утре сутринта  след празничната служба в църквата Свети Димитър в Тешево  ще има голям търг след който на дългите маси пред храма на които заедно ще седнат стотици  християни ще бъде раздаден  и курбана за здраве.

Св. велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно на заповедтта, ги покровителствал.

Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Диомитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба – отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий – прободен с копие .

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над  лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Заради чудотворната сила на мощите му, св. Димитър бил почитан като покровител на гр. Солун.

Днес мощите на св. Димитър се съхраняват във великолепната базилика, издигната на мястото на малкия храм. В деня на неговата памет в Солун се стичат поклонници от цял свят.

 

 Снимките са архивни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене