Красимир Каракачанов: България е вечна кауза!

Да помним завета на Тодор Александров и Иван Михайлов, не обръщаме поглед ни на запад, ни на изток, пред нас е само българскя идеал

На 6 септември, в деня на Съединението, ВМРО почете легендарния водач на Организацията Тодор Александров. Честванията са по повод 96 г. от убийството на Александров и се състояха до параклиса „Свети Илия“ над с. Сугарево, Мелнишко, където е и гробът на войводата.

На събитието присъстваха вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, кметът на Сандански Атанас Стоянов, народни представители, стотици членове и симпатизанти на Организацията, българи от Македония и Западните покрайнини.

Поклонението започна със заупокойна молитва и изслушване на химна на Република България и химна на ВМРО. Нови членове положиха традиционната клетва за вярност към ВМРО  – над Евангелието, камата и револвера. Бяха връчени грамоти на участниците в традиционния поход „По стъпките на Тодор Александров“, който продължава седмица в Пирин и дава планинска подготовка на младежи от Организацията.

И тази година за пореден път над планината проехтя тържествен залп в знак на почит към Тодор Александров.
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отбеляза, че днес честваме три събития в едно. Днес отбелязваме Съединението, вчера беше годишнина от смъртта на Иван Михайлов, почитаме и годишнина от убийството на Тодор Александров.
Българите от Княжество България и Източна се обединяват. Там участват и македонските българи. Това е първата стъпка към Санстефанския идеал. Българите през 1885 г. успяха, защото имаха кауза. Не слушаха Великите сили или освободителката Русия, слушаха морала и сърцето си на българските патриоти – най-голямото дело. Имаха обща цел и не се деляха на леви и десни, умни и красиви. Има символика на раздела. Македония остана под власт на турския султан. Но 8 г. по-късно 6 млади хора в Солун създават ВМРО за обеидинението на българската нация, заяви Каракачанов.

Той разказа как Александров поема каузата за свобода и обединение и  накрая загина за нея. Когато е ръководил ВМРО след Първата световна война, пак може да направим аналогия с днешно време – омраза, комунистическите пари унищожават нашата държава, делене на селяни и граждани. Тогава Александров тръгва на своя освободителен поход във вътрешната държава, за да обедини нацията против пропагандата от Югославия. Ето я аналогията с времето тогава. Тогава е бил обвиняван, че е зад правителството. Политическите конюнктури идват и си отиват, остават в историята такива като Тодор Александров и Иван Михайлов, които се жертват за страната си, Тодор Александров беше от тези, които жертва себе си, той се опълчи срещу империя като СССР, разкри още Каракачанов за делото на великия войвода.

Добрите българи помнят Тодор Александров, Иван Михайлов и многобройните четници, които защитават свободната българска държава. Днес на това място и в деня на Съединението целите и каузите, заради които сме тук са това, отново ни обединяват. Не искаме експерименти с българския народ. Не обръщаме погледа си нито на изток, нито на запад, пред нас е само българския идеал. България е вечна кауза. Нека да следваме заветите на Тодор Александров и Иван Михайлов, защото те заеха правилната страна – тази на България, сподели още Красимир Каракачанов.

Днес е денят на Българското съедининие – дело, което е започнато и от Тодор Александров, който е убит на Равна бука и великия водач на ВМРО Иван Михайлов. Трябва да изпълним завета им за единно и неделимо отечество от Дунав до Бяло море и от Охрид до Черно море, заяви от своя страна евродепутатът Ангел Джамбазки. Той напомни, че днес тук, на това паметно място, са се събрали  представители на българските родовете от Македония – Дрангови, Шапкареви, българи от Албания и Македония. Те почитат паметта на тези велики водачи на ВМРО, за да няма граница между Охрид и Черно море, каза Джамбазки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене