Connect with us

Светско

И потребителите от ЦНСТ в Гоце Делчев се включиха в кампанията „Да Дарим Надежда В Гоце Делчев“

Published

on

Няколко торби пълни с пласмасови капачки предадоха на посланиците „Да дарим надежда в Гоце Делчев“ потребителите от Център за настаняване от семеен тип, за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Гоце Делчев.

 Те старателно събираха капачките с които много успешно се включиха в благородната кампания като това направиха и много училища от града и региона . Потребителите от ЦНСТ в Гоце Делчев получиха и специалните благодарности и поздравления от посланиците на  хуманитарната кампания  за старанието и участието в благородната кауза с думите

„Благодарим от сърце  за подкрепата, на Център за настаняване от семеен тип, за пълнолетни лица с умствена изостаналост. ДОБРОТО Е ЗАРАЗНО!!!“

 Кампанията продължава .

Таблоид

Без празнична литургия и курбан в параклиса „Св. Иван Рилски“ над село Крупник

Published

on

И тази година, заради усложнената обстановка около разпространението на COVID – 19 се отменя отбелязването на празника, посветен на Св. Иван Рилски в едноименни параклис над село Крупник.

Решението е взето от кмета на населеното място Иванка Чакалска и Църковното настоятелство, а целта е да не се допуска струпване на много хора на едно място и съхраняване живота и здравето на хората.

Отец Величко обясни, че все пак по повод празника ще бъде отслужена утринна и света литургия в чест на Св. Иван Рилски в църквата„Свети Архангел Михаил“ в село Крупник. Тя ще започне в 08.00 часа и ще продължи до 10.00 – 10.30 часа.

Свещеникът припомни, че Св. Иван Рилски е покровител на българския народ, за това би трябвало всеки вярващ да го носи в сърцето си.

„Той е закрилник на народа, пръв помощник е. Всички знаем къде са мощите и как са пътували от София за Търново, Видин, Белград и обратно в Рилската Света обител. Както на самия празни, пък и целогодишно, там минават хора, за да се преклонят пред нетленните мощи на светеца“, каза още отец Величко.

Continue Reading

Светско

За вълшебните ръце на аго Абидим от Рибново и приятелството

Published

on

Аго Абидим , старият овчар с пискуна(свирка) , е от онези хора , които те карат да се чувстваш щастлив , че си ги срещнал. Чувстваш се по обогатен емоционално. Хора , които са живели в едни други времена и може би в един по истински свят . Той е като частица , която носи в себе си онзи привкус на миналото. Миналото , което търся и по което изпитвам носталгия.

Аго Абидим от пет годишен е с овцете и до ден днешен продължава да ги отглежда . Докато е при животинките свири на любимия пискун, а те сякаш се успокояват и го слушат в захлас . Толкова фино движи пръстите на ръцете си , а мелодията се рее като птица в тишината , че всичко изглежда някак вълшебно. Аго , за какво се пее в песента го попитах аз , а той отвърна :
За Заим овчар е песента . Когато пасал стадото Заим , една вакла овца забляла. А той я питал , мила овцо , вакла овцо , оти блееш толкоз жално . Дали си за трява(трева) гладна или си за сол безсолна, или вода не си пила . А овцата му отговаря . Займ , Займ овчар, я не съм за вода жална , я не съм за трява (трева) гладна , я не съм за сол безсолна. Я си блея за рудото ягне(агънце с по малка вълничка) , че ще дойдат комитите и ще ми хванат рудото ягне , рудо ягне , ягне сугаре(по късно родено) .

Почти два дена прекарах с аго Абидим край кошарата. Преди да си тръна ми разказа една история за приятелството . С този човек станахме приятели така … той идваше от молитва човека , започна разказа си Аго Абидим . Беше строител, а аз тъкмо загасях вар . Той знаеше, че имам кон с който вършея , да изкараме зърното. Дойде при мен на самата порта и ми вика , Абидиме ще дойдеш да ми помогнеш с коня да овършеем в местността Тюрбеш. Каквото струва аз ще ти плащам . Но понеже мен ме дразни и искам варта да се изгаси бързо и му викам , Аго Ахмед иди вземи чаклата и ела тук . Ще загасим варта , загасим ли я когато кажеш ще закарвам коня в Тюрбеш и ще ти свърша работа . Добре, каза аго Ахмед, и колко поговорихме отиде той преоблече са набързо и дойде . Побарахме варта и я загасихме . Дойде време да се вършее и ме извика . Закарах аз коня в Тюрбеш , имаше той нива там , колиби . Почвам да карам коня , аз здрав , як , мераклия . Грабнах после вилата , разхвърлям , коня хвърчи в кръг . Три пъти хвърляхме в хармана . И така захванахме приятелството с него . След време аз имах един вол и той имаше един вол , и кози гледаше малко . И аз му викам , аго Ахмед ако искаш дай вола аз ще ора с моя и с твоя и каквото изкараме братски ще си го поделяме . Добре казва Абидиме , ето ти вола , аз не искам нищо . Ти може да не искаш , но аз каквото изкарам там , пет лева , десет лева , ще ти давам . Орах така една пролет в неговия и с моя вол . И един ден му викам , абе аго Ахмед , решил съм да купувам още волове . Ако искаш дай ще купя твоя , защото си е чужд все пак . Може да стане нещо с него , не ми е удобно така . Той се обърна към мен и ми вика , Абидиме казва , на мен вола си ми е мил , искам да си го запазя . А ти щом си решил да си купиш , добре . Няма да разтуряме приятелството . Слизам аз един ден в Гоце Делчев купувам един вол и го докарвам . После продължих да карам и моите волове и неговия . Сменях ги и те си свикнаха , неговото си беше кротко волче . После си оставих само моя чифт и ходех да ора на хората .

Дойде време обаче и Ахмед се поболя . Ние приятели и аз ходех при него , той идваше до дома . Хапвахме , пийвахме . Сетне правих сватба на децата . Дойде и той , хвана се на хорото , поведе го . Напълни на хората душите . След време слушах от сина му за негови моабети . Хвалил се , викал аз с това дете , мен е имал предвид , станахме такива приятели , все едно сме баща и син. Дойде зимата и в местността дето вършахме пада голям сняг и закъсва с козите . И той идва право при мене . Слушай казва Абидиме , закъсах с козите и с яретата . нямаме хляб, нямаме нищо . Трябва да дойдат децата до там , да помогнат . Да си ги докараме тука . Обаче сняг , голяма работа . Викам аз на децата , взимайте конете , сандъци , и отидете да ги докарате. Отидоха моите синове и докараха козите . Аз пък му носех борика (бор) за животните , да ядат . Помагах му . А той се радваше много да ги гледа как се хранят . Продължи той да се поболява и викаше , Абидиме , аз съм доволен от вас . Искам да ви подаря чанове , за спомен да имате . По наследство няма на кой да ги завещая . Няма такива мераклии като сина ти . Просто на него искам да ги дам . Говореше го това пред неговата съпруга. Аз не ги исках , но той пожела да ги даде . Взема ги тя и ги донесе у дома . Вземи ги казва , той на сина ти ги алащиса(завеща , обеща) , да ги чува за спомен . Щом е така , казвам , ще ги пазим . Аз имах и от баща ми останали няколко . Никога през нашия живот нито ще се продадат , нито нищо .

Мина още време , вече тежко болен ми вика , Абидиме , ще те накарам да ми свършиш още една работа . А аз му викам , аго Ахмед каквото мога ще го свърша . Той знаеше , че режа дървета в балкан . Казва той , е тука под къщата има едни салкъми , ще ги отсечеш . Усетих се аз на къде отива разговора . Болен много . Искаше той да махна , да му подготвя гробината . Аз се усмихнах леко и му казвам , добре де аго Ахмед нали имаше една жена там . За нея беше садил тези салкъми , да ги мирише. А сега ми казваш , ще ги отсечем . И той се усмихна , болен , но се усмихна. Усмихнахме се и двамата . Сетне му викам , добре де , това ли ти е най големия проблем . Абидиме казва , това ми е най големия проблем . Щом това те мъчи аго Ахмед , няма да се притесняваш . У дома има и дъски , имам и стяги , всичко имам . Халал да ти е това нещо . Гробината аз ще ти я направя . А той се обърна и рече , щом така казваш , така да е . И когато вече беше най-болен все ходех да му помагам . Казваше вдигни ме на кревата , сложи ме на земята . Давах му да си изплакне устата . Ходех на молитва и се връщах при него . По едно време става той , опря ръце на жена си , опира ги на плешките и вика , а аз съм там вътре . Ей бе жено , сега какво ще правим , а тя се обръща и му казва , какво можем да направим . Ако можехме да ти помогнем… А той ме поглежда и ми вика , Абидиме сложи ме пак на леглото . И почнах да му давам водичка , ние така по нашенски , когато душата излиза , от едно джезвенце с памучето топя и му слагам капка по капка. Обаче до последно , докато душа даде си правехме моабет . Премята той крак върху крак и си говорим . И аз му думам , аго Ахмед аз ще ида на джамията , на молитва . А той като , че знаеше вече , че смърта пристигнала , казва ми , на връщане от молитвата да си тук . Тук да дойдеш . Връщам се аз при него и го намирам на леглото , където го оставих . И започнах пак да му давам пак водичка , капка по капка . И както си приказвахме и погледна право в самия таван и каза , Абидиме , стига , до тук . И приключи с живота . Така се запознахме , така станахме приятели и така завърши нашето приятелство . Докато разказваше края на историята , сякаш нещо стисна силно за гърлото аго Абидим а очите му преливаха от тъга . А аз още усещам стичащите се по лицето ми сълзи , които колкото и да се опитвах да спра , не успях .

Автор: Мирослав Момински

Continue Reading

Таблоид

РЗИ – Благоевград наказа търговци и собственици на заведения

Published

on

Регионалната здравна инспекция в Благоевград наказа с глоби търговци, съдържатели на заведения за обществено хранене и дискотеки за неспазени епидемични мерки.

За седмица са извършили 186 специализирани проверки в Благоевград, Сандански, Банско, Петрич, Разлог и в още няколко общински центрове в Пиринско. Издадени са 4 акта за административно нарушение, връчени са три покани към събственици на заведения са съставяне на актове. Издадени са 5 предписания, обявиха от РЗИ-Благоевград.

Инспекциите са осъществени от служителите в отдел „ДЗК“, съвместно с полицаи от съответните управления на МВР в региона.

5 издадени предписания, 3 броя покани за съставяне на АУАН и 3 броя съставени АУАН.

Continue Reading

Хороскоп

Хороскоп за 19 октомври!

Published

on

ОВЕН
За повечето от Овен вторник ще бъде труден ден. Най-вече трудностите ви са свързани с работата или бизнеса. За бизнесмените възникват трудноразрешими проблеми относно решения за бъдещата си дейност. Любовните отношения също ще представляват проблем за мнозина, тъй като сега съществуват противоречия в отношенията.

ТЕЛЕЦ
При Телците проблемите не са по-малки, отколкото при представителите на Овен, но за вас сега е по-важно предварително да обмислите действията си, които имат отношение към бъдещата ви активност. Хубаво е да потърсите приятелско съдействие.

БЛИЗНАЦИ
Във вторник Близнаците се делят на два типа. За едните денят е сравнително добър, докато при другите обстоятелствата са по-негативни. Но всички от вас ще имат успешен професионален ден и някои досегашни проблеми ще отпаднат. Единият от тях е финансов. Бъдете бдителни към приятелите си и онези, които са около вас сега.

РАК
За родените под Рак този ден може да се окаже твърде ползотворен. Реализацията ви днес е свързана предимно с професионалната ви дейност и съответно с бизнеса. Но не бива да прибързвате по каквито и да е причини и е добре вие да водите делата си, без да се ползвате от съвети и услуги от съдружниците.

ЛЪВ
Вторник се оказва добър за Лъвовете. Днес проблемите ви касаят дома и контактите, което трябва да ви наведе на мисълта, че цялата си енергия трябва да насочите към работния ден. Той ще бъде наистина успешен. При бизнесмените също е така, но само ако не провеждате преговори или делата ви не ви задължават да пътувате.

ДЕВА
Повечето от Дева са в плен на една своя идея, но за момента едва ли можете да я осъществите на практика. Идеята ви се нуждае от по-дълбока разработка, защото в този си вид е неприложима. По отношение на наемните работници денят не е лош, но трябва да бъдете по-настоятелни в работата си. Трудности по отношение на финансите.

ВЕЗНИ
За Везните вторник изобилства с трудности. Денят ще ви създаде грижи, но те не са свързани с работата ви. Само при някои от вас е възможно да възникне конфликт от професионално естество, в чиято основа са парите. По-добра реализация ще имат контактите ви особено за тези от вас, които ще се срещнат с високопоставени хора.

СКОРПИОН
За малка част от Скорпионите вторник е успешен ден. За останалата част от знака денят идва с много проблеми, но ако действате настойчиво и последователно, не след дълго ще тържествувате. Ще имате повод за конфликт поради неправилното ви оценяване, но е по-добре да премълчите. Трудности с контак-тите с околните.

СТРЕЛЕЦ
Вторник е щастлив ден за вас, но не е сигурно, че ще успеете да оползотворите позитивните звездни дадености. Сигурно е, че повечето от знака ще имат добра професионална реализация, но тук сте застрашени от увличане по идея, която на пръв поглед е твърде съблазнителна, но практическата й стойност е много слаба. Бъдете умерени в изказванията си, за да не се конфронтирате с колеги.

КОЗИРОГ
Във вторник родените под Козирог се сблъскват с проблеми и неприятности. Това е особено валидно за работния ви ден. Дори и съдействието, което трябва да ви окажат вашите началници, ще бъде отказано на мнозина. През деня най-добро развитие ще имат вашите срещи. Не бива да се ангажирате с финансови дела, защото това ще донесе загуби.

ВОДОЛЕЙ
Днес вие според алтруистичните си подбуди разпилявате силите си в помощ на другите, а вашата работа накрая се оказва несвършена. Днес не бива да допускате тази грешка и при изпълнението си на всичките задачи търсете линията на най-малкото съпротивление. При работа с други хора ще постигнете печалба, действайте само в съгласие. При мнозина от вас са налице любовни трудности с партньора.

РИБИ
Всички от Риби са във възход и вторник е един от дните, когато най-силно ще го чувствате. Еднакво добре се развиват вашите лични и служебни дела. В работата си може да се каже, че сте направо виртуозни. Известни противоречия могат да възникнат в срещите на бизнесмените с партньори. Няма да бъде излишна повишената ви бдителност към думите и делата на онези, с които работите. Бъдете нащрек! Денят е особено благоприятен за пътувания.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ