(ВИДЕО) Тютюнопроизводители от община Хаджидимово на протестен митинг се обявиха против наложеният им 10 % данък върху получаваните субсидии

 Между 30 и 50 тютюнопроизводители и земеделски стопани от  община Хаджидимово днес се събраха на протест на площада в областният център . Организатор бе отново  известният протетестър от 20 години насам Иван Сабахлъков . Присъствието на малкото отзовали се на протеста в Хаджидимово производители  на жълтото злато и земеделски стопани ,Сабахлъков си обясни с наложена забрана от местните управници по населените места в региона. „ Много хора  притеснени от писмата които получават всеки ден  обещаха че днес всички  ще се съберем в Хаджидимово за да изразим не съгласието си , според мен само  забрана е причината  хората да не дойдат пък и колко хора остнахме и колко хора вече сеят тютюн след като  държавните ни мъже направиха всичко възможно да унищожат отрасъла „ заяви  Сабахлъков .

Причината за днешният протест в Хаджидимово бе , получените  от тютюнопроизводители и земеделци,  писма от НАП на които производството е било субсидирано от държавата и ЕС  във вид на помощ за преурентиране  към други производства.

В получените писма от НАП те се  приканват да подадат  декларации за доходите си и да платят данък върху парите дадени им във вид на субсидии – премии или финансови  помощи за преориентиране в отрасъла.

Според Сабахлъков изускуемият  върху тези субсидии е 10 % о то със задна дата от 2015 година .

 Това е корпоративен данък от който чрез указ публикуван през 2014 година в Държавен вестник е  отменен . Ясно е като бял ден, че налогът който напъват да ни наложат за да изкопчат някакви пари за покриване на дългове е неправомерен и е незаконен  и ние няма да го  платим. Лично аз ще направя всичко възможно да накарам хората обявени от НАП и държавата да длъжници в това направление да не плащат тези 10% върху субсидиите които са получавали от 2015 година „заяви още  Иван Сабахлъков пред макар и малкото събрали се на протеста в Хаджидимово.

„Няма нищо работещо в тази държава  освен обществените поръчки и явно са решили, че обещаните пари ще дойдат от тютюнопроизводителите. За 10 години нищо не се е променило. Промени се само това, че можем да пътуваме из Европа само с лична карта. Полето опустя. Платихме всички заедно цената за убитото земеделие.Хората напуснаха родните си места и семействата и заминаха да работят  в Англия, Германия , Гърция  заяви Иван Сабахлъков като призова родителите на такива млади гастербайтери да не чакат децата им да се завърнат в България защото поминък няма .

Европеец с трактори от 1971 година не се тава г-н Ппремиер, се обърна към Бойко Борисов ,Иван Сабахлъков като наблегна ,че българските земеделски производители са изкупили на гръцките им колеги – боклуците – старата им земеделска техника . Гърците излязоха от кризата а ние още  тънем в мизелия .Г-н премиер Борисов, 10 годишният  толеранс и доверие което ви дадохме  бяха достатъчни .Резултатите от реформите  е нулев , поминък няма за нас хората от българското село, здравеопазването в пълна трагедия и само на който не се е налагало да влиза в болница само той и близките му не знаят за какво иде реч .Увеличихте заплатите на учителите а аз познавам сума ти ученици в 10-ти и 11-и клас които не могат да пишат  а за четене да не говорим .Времето  ви изтече г-н премиер , заяви още на митинга в Хаджидимово който  след половината му се превърна в политически .Утре отново в 11 ще бъда тук и ще протестирам може и сам да остана но ще продължа защото е време да се събудим да осмислим живота си и да се преборим за една истинска демокрация ,допълни  Сабахлъков като прикани присъстващите  на протеста днес утре отново да доъдат и да протестират в Хаджидимово . Междувременно стана ясно ,че с декларация която ще бъде изпратена още днес в Мнистерски съвет , против корпуративният 10% данък върху субсидиите се обявяват и Арбен Мименов председател на Асоциацията на  тютюнопроизводителите в България както и кметовете и депутатите от ДПС от област Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене