Здравните инспектори бият тревога! Опасна болест плъзна в Пиринско, в рисковата група деца

„По 5-6 случая на хепатит А откриват месечно в Пиринско здравните инспектори. Рискова група за заразяване от болестта са децата до 18-годишна възраст”, съобщи директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Веселка Мончева.

Ако имунната ни система е отслабена, рискуваме да “хванем“ болест на мръсните ръце, това обявиха от здравната инспекция в световния ден на чистите ръце, който се отбелязва за 10-а поредна година. В инициативата се включват ежегодно 100 държави, сред тях и България.

Здравният специалист д-р Мончева поясни: „С вирус на хепатит А може да се заразим чрез неизмити ръце. Това е сериозно заболяване, което уврежда черния дроб и изисква продължително лечение под наблюдение от инфекционист. Болестта се предава по фекално-орален начин, след използване на тоалетна или замърсена с инфекцията храна. Вирусът навлиза чрез кръвта в черния дроб. Увеличаване на заболяемостта се наблюдава през есенно-зимния сезон. Най-възприемчиви са малките деца до 6-годишна възраст. В последните години заболеваемостта се измества и сред по-високи възрастови групи.

Редно е хората да знаят, че от всички инфекциозни заболявания ни спасява една проста процедура – измиване на ръцете. При заболелите от хепатит А пациенти се наблюдава, че са с по-нисък социален статус и ниска хигиенна култура. В сезона на настинките честото измиване на ръцете е едно от основните средства за предпазване от болестотворни микроби. Редовното миене намалява вероятността от заразяване. Болестите можем да избегнем чрез използване на едно универсално средство – сапун. Този дезинфектант премахва до 99% от заселилите се вируси и бактерии по нашите ръце.  Може да се използват и готови, спиртни дезинфектанти за ръце, задължително трябва да се предприемат мерки за добра хигиена и здраве.

Всяка седмица установяваме и по 1-2 случая на салмонела и дизентерия в Пиринско, тези пациенти се настаняват за болнично лечение в инфекциозно отделение. Миенето на ръцете не е просто навик, а и начин да се предпазите от много инфекциозни заболявания”, посочи д-р Мончева.

Тя допълни, че чревните инфекции – гадене, повръщане и разстройство, които са характерни за лятото, когато температурата на въздуха допринася за активирането на болестотворни микроорганизми, продължават и този сезон поради топлото време – 24 градуса на открито. Чревните инфекции могат да бъдат агресивни и да доведат до опасни последици за малки деца и хора с хронични заболявания.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене