Брежани посреща гости за най-вкусния празник в Югозапада

Най-вкусният празник в Югозапада – празникът на брежанския кестен започва след дни.

Пъстра, топла, цветна есенна палитра обгръща площада на планинското село Брежани, където всяка година топло посреща гости отблизо и далече за празника на брежанския кестен.

Тази година празникът на брежанския кестен е различен. Официално отваря врати за посетители картинната галерия в кметство Брежани с картини на сдружение „Хора и традиции“ на известни български художници, а така също и на майстори на четката от Р Македония. Авторите Пенчо Добрев, Валентин Ангелов, Мариана Маринова, Георги Драчев, Румен Дешев, Ива Йосифова, братята Александър и Владимир Таневски, Гоце Илиевски и Александър Белогаски показват красотата на природата и хората на Брежани, община Симитли, Р България, и Делчево, Р. Македония.

Различен и богат е и концертът – фолклорна плетеница от старите тъжни песни на женските певчески групи с издигачки Райна Гюрова и баба Катя Лулейска, съвременното, чисто звучене на пиринската песен от сладкогласната брежанка Соня Ковачка и нейните три сестри, до танците и песните на партньорите на сдружение „Хора и традиции“ – КУД „Гоце Делчев“ – Делчево, Р Македония, а така също – до обичаните македонски песни в изпълнение на оркестър „Акцент“ и певицата от Р Македония Стойне Николова. Венец на празника е огромното хоро на усмихнати хора, което традиционно обхваща целия, ухаещ на печени кестени площад.

За девети път сдружение „Хора и традиции“, съвместно с кметство Брежани, със съдействието на кмета на община Симитли и Югозападно преприятие, организира на 20 октомври празника на плодовете на хилядолетните кестенови гори.

За девети път за празника пристигат автобуси от цяла България, за да опитат брежанските печени кестени, традиционните уханни, топли питки, баници, гозби, но най-вече ястията с кестени. Дълга трапеза демонстрира незабравимото усещане за един от най-вкусните празници в България. Празник-преклонение пред даровете на величествената планина Пирин, пред майката-природа. Празник-преклонение пред българската традиция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене